Afbeelding
Foto: Reinis

Reinis weert busjes en aanhangers met bedrijfsafval

Actueel 363 keer gelezen

Spijkenisse - Bewoners van Nissewaard weten het milieustation goed te vinden. Alleen dit jaar al zijn er ruim 125.000 bezoekers geweest.

Uiteraard is Reinis blij met al die bezoekers want het toont dat er een behoefte is om het afval gescheiden aan te bieden. Die vele bezoekers en de groeiende hoeveelheid afval hebben echter ook een keerzijde. De verwerkingskosten stijgen de pan uit. 'Voorheen bepaalde de aanbieder de markt, tegenwoordig is het de verwerker die het voor het zeggen heeft', zegt Reinis directeur Ben Adelmund. 'Er is veel aanbod, maar de verwerkingscapaciteit is niet zo groot.' Het resultaat is dat de kosten flink omhoog gaan en op sommige onderdelen zelfs een stijging van meer dan 100% is te zien. Dat heeft als gevolg dat Reinis een miljoen euro meer moet uitgeven om het afval te kunnen laten verwerken.

Uit onderzoek bleek dat er ook veel bezoekers waren die bedrijfsafval afleverden. En dat is niet toegestaan. Het milieustation mag enkel huishoudelijk afval innemen. 'Niet alleen hebben we geen vergunning voor het bedrijfsafval, we zijn er ook niet op ingericht.' Daarnaast is het zo dat de gemeente enkel een zorgplicht heeft voor het aannemen van huishoudelijk afval. Tijd dus om maatregelen te nemen, want de burger draait op voor de verhoogde kosten. U als inwoner betaalt immers reinigingsrecht; een ondernemer betaalt dat recht niet waardoor de particulier opdraait voor de kosten die het afval van een ander met zich meebrengt. 'Sommige mensen kwamen meerdere keren per week en brachten niet alleen afval uit Nissewaard, maar ook uit de ons omringende gemeenten naar het milieustation. We hebben zelfs gezien dat er een persoon was die in een jaar tijd 400 keer op bezoek kwam.'

Besloten is twee medewerkers voor de poort van het milieustation te zetten, die bestuurders van bedrijfsbusjes en auto's met een aanhanger vragen naar de inhoud van de wagen/bus. Is het bedrijfsafval, dan zal de wagen linksomkeert moeten maken richting een van de alternatieven. Is het huishoudelijk afval, dan mag de wagen het terrein op. Nu koopt een ondernemer als privé persoon ook wel eens een nieuwe stoel of bank en als de oude dan niet meegenomen wordt, dan kan die zonder problemen naar het milieustation gebracht worden. En ook de restanten van de keuken of badkamer die gesloopt wordt, mag aangeboden worden. Maar besluit die ondernemer om op kantoor alle stoelen te vervangen, dan zal hij naar bijvoorbeeld Rotterdam of Rozenburg moeten rijden want die hoeveelheid is niet welkom op de 'werf'.

'We hebben bestuurders van bedrijfswagens een brief gegeven, maar misschien is die niet voor iedereen duidelijk', geeft Adelmund aan. 'Vooral op social media heeft dat tot veel discussie geleid. Iedereen is welkom om zijn huisvuil te brengen. Alleen bedrijfsafval moet naar een andere locatie gebracht worden.' Door het instellen van deze maatregel, neemt de druk af. Wel melden zich nog dagelijks vier tot vijf aanbieders van bedrijfsafval bij de poort, maar die worden dan doorgestuurd naar een andere locatie. 'We houden de controle bij de ingang om te voorkomen dat er toch weer afval afgeleverd wordt dat niet welkom is.'

Bij Reinis heerst er tevredenheid over de afvalscheiding. Niet alleen bij het milieustation, maar ook gewoon bij de inwoners thuis. Uit de pilot die er is met de ondergrondse pmd bakken die afgesloten zijn, blijkt dat er ook minder vervuiling plaatsvindt. 'Doordat nu alleen een selecte groep bewoners hun pmd daar in kwijt kan, voorkom je dat een voorbijganger er iets in gooit of een buurtbewoner die zijn pasje voor het restafval is vergeten.' Vervuiling van de pmd kost Reinis en dus de gemeente geld. Voor iedere ton die aangeleverd wordt, betaalt de verpakkingsindustrie € 600,00. Vervuiling houdt in dat de partij afgekeurd wordt, opnieuw ingeladen moet worden en verbrand moet worden bij de AVR. Die kosten moeten dan opgeteld worden bij het bedrag dat Reinis misloopt. Zonde, want dat houdt op termijn een lastenverzwaring voor de inwoner in.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws