Van dit prototype Berini is er slechts één gemaakt.
Van dit prototype Berini is er slechts één gemaakt.

‘Als je een M22 hebt staan, mag je bellen’

Algemeen 1.859 keer gelezen

Oudenhoorn - Jan Bosveld is 82 jaar en al bijna heel zijn leven lang weg van het brommermerk Berini. Hij schreef er al eens een boek over. Nu brengt Jan een tweede boek uit. 

In maar liefst 360 pagina’s, met veel foto’s erbij, geeft hij een vrijwel compleet beeld van alles wat over het merk bekend is. In het boek is te lezen hoe Berini begon in Den Haag, over het uiteindelijke succes en allerlei andere wetenswaardigheden.

Berini maakte het voor veel Nederlanders mogelijk om mobiel te zijn en te genieten van de vrijheid. Op de vraag hoe het allemaal gekomen is, vertelt Jan: “Ik was 14 jaar toen ik in mijn vrije tijd bij een fietsenmaker ging helpen. Als ik dan een blokje had gerepareerd, moest er natuurlijk wel getest worden of het goed liep en dan reed ik een rondje. Vervolgens kocht ik mijn eerste eitje voor 15 gulden.”

300
Daarna nam Jans interesse voor Berini verder toe. “Ik kocht er op een gegeven moment 300 van een handelaar in Den Haag. Alleen voor de motorblokjes. Als ik de frames voor oud-ijzer er af zaagde, mocht ik ze voor 10 gulden per stuk hebben.”

Broodwijk
Nadat Jan enkele jaren bij de NAM aan pijpleidingen werkte, wilde hij meer tijd hebben voor zijn hobby. Dus stapte hij over naar bakkerij Klok en kreeg hij daar een broodwijk. “Toen was ik meestal begin van de middag al klaar met mijn wijk en reed ik het land door om mooie exemplaren te kopen. Ik spitte advertenties in de bladen uit en stapte in de auto.”

De schuur van Jan lijkt op een museum. Er staan archiefkasten vol documentatie, er liggen onderdelen. Ook in zijn woonkamer is Berini nooit ver weg. Er staat zelfs een opengewerkt eitje.

Uitlaatklep
In het verleden bracht Jan al eens een boek uit over zijn hobby, waarom dan nog een boek? “Ik vind het heerlijk om zo’n boek te schrijven,” reageert hij op deze vraag. “Maar het was voor mij ook een uitlaatklep. Mijn vrouw Anneke heeft voor haar overlijden lange tijd ziek op bed gelegen en dan was het fijn dat ik – toch dicht in haar omgeving – aan mijn boek kon werken. Mijn vrouw ging altijd overal mee naar toe en vond het fantastisch wat ik allemaal deed.”

M22
Jan rijdt nog steeds zelf op één van zijn Berini’s, maar verre tochten doet hij niet meer. “Mocht er iemand zijn die nog een M22 heeft staan en deze wil verkopen, dan moet hij maar contact met me opnemen. Deze zijn moeilijk te krijgen.”

Het boek
Het Berini boek geeft een mooi tijdsbeeld en telt vele foto’s, de meesten in kleur. De Beriniclub komt er uiteraard in voor, maar ook de techniek, vele ritten en reclame-uitingen. Het is voor de liefhebber 360 pagina’s genieten. Het nieuwe Beriniboek van Jan Bosveld is te koop.

Het boek kan besteld worden op de website van “Bromfiets”, de prijs is €59,50. https://bromfiets.nl

Kijk voor meer nieuws uit Hellevoetsluis op groothellevoet.nl

Schrijven is een uitlaatklep voor de 82-jarige Oudenhoornaar.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws