Lien Vosslamber is al 60 jaar met haar 'zeeman' Lukas getrouwd.
Lien Vosslamber is al 60 jaar met haar 'zeeman' Lukas getrouwd. Foto: Martin M. Marcus

‘Een zeeman komt hier absoluut niet in huis!’

Algemeen 480 keer gelezen

Hekelingen - Dat zei de vader van Lien Verschoor in Pernis, toen hij doorkreeg dat zijn dochter verkering had met de ‘zeeman’ Lukas Vosslamber.

Lukas woonde destijds in Rotterdam-Zuid en kwam na een reis van vier maanden op een koopvaardijschip weer thuis bij zijn ouders. Die waren tijdens zijn reis verhuisd en daarom ging hij bij de bakker om de hoek gebakjes halen. Daar werkte een hele lieve verkoopster en afgelopen zondag was het echtpaar 60 jaar getrouwd. Mevrouw Vosslamber-Verschoor werkte overigens niet zo lang bij die bakkerij Op Zuid. Dat deed ze wel 25 jaar bij de bakkerij in haar geboortedorp Pernis.

Lukas vervulde na de ambachtsschool en diverse vakopleidingen zijn dienstplicht bij de Marine. ‘De scheepvaart zat en zit nog steeds in de familie’, geeft hij aan. Daarna ging hij als elektricien aan de slag op de grote vaart. Dat zou hij in totaal 10 jaar doen. Hij voer op de Rijndam van de HAL en andere zeeschepen.

Hij kwam aan de wal en ging als scheepselektricien aan de slag voor verschillende werven en bedrijven in de Rotterdamse haven en soms elders in Nederland. Hij werkte vooral in de reparatie en het onderhoud van alles wat maar kon varen. Door zijn werk verhuisde het gezin diverse keren in Nederland. Maar na een aantal jaren streek het echtpaar, samen met hun drie kinderen in Spijkenisse neer. Na een flat in Mizarstraat en een eengezinswoning aan het Orionpad wonen ze nu meer dan 20 jaar in Hekelingen. ‘De kinderen waren uitgevlogen en dan is een eengezinswoning veel te groot’, zegt mevrouw Vosslamber.

In 1996 ging Lukas met (vervroegd) pensioen. Al snel kreeg hij het telefonische verzoek of hij iets kon betekenen voor de Mercy Ships, een organisatie die met varende hospitaalschepen medische hulp verleend in diverse gebieden in de wereld. Zijn eerste klusje duurde al gelijk meer dan een jaar, later zou hij op de diverse hospitaalschepen groot onderhoud verrichten en nieuwe installaties aanleggen. Dit vrijwilligerswerk heeft hij in totaal 17 jaar gedaan.

Echt stilzitten kan hij nog steeds niet, Lukas wijst naar de schuur in de tuin, die hij zijn ‘werkplaats’ noemt. ‘Daar ben ik regelmatig te vinden en dan doe ik ‘s winters wel een kacheltje aan’, zegt hij met de brede glimlach. ‘Van werken word je warm, maar nu is het daar toch wel wat frisjes.’

In de afgelopen dagen kwam er regelmatig bezoek langs om het 60-jarig huwelijk bescheiden te vieren. ‘Alle kinderen, klein- en achterkleinkinderen kwamen even langs. Behalve één!’ zeggen ze samen. ‘Want onze schoonzoon is kapitein op een sleper van Kotug, die Ghana gestationeerd is!’

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws