Afbeelding
Archief GN

Nieuwe plek voor daklozen

Politiek 1.197 keer gelezen

Er zijn te weinig opvangplekken voor dak- en thuislozen. De Boeg zit vol. Zeker nu de opvang te maken heeft met de coronamaatregelen, kunnen niet alle mensen opgevangen worden. ‘Op een vierpersoonkamer is het niet mogelijk om afstand te bewaren’, geeft wethouder Soeterboek aan. Om die reden zit een kleine groep dak- en thuislozen in het Carlton Hotel, waar ze gebruik maken van de bed, brood en bad regeling. ‘Dat is dus net iets anders dan in de krant staat.’

Dak- en thuislozen die op dit moment geen onderdak hebben en zich bij het Leger des Heils melden, worden door gestuurd naar het Leger des Heils in Rotterdam en komen via hen bij de opvang in de Maassilo terecht. Daklozen die rechtstreeks naar de gemeente Rotterdam gaan, worden terug gestuurd naar de gemeente waar ze vandaan komen.

Omdat het college bekend is met het capaciteitsprobleem, is ze bereid om mee te werken aan verhuizing van De Boeg naar de Hoeklaan. ‘Het bestemmingsplan maakt het ook mogelijk om de verhuizing te realiseren’, legt de wethouder uit. Door de publicatie in de krant over de voorgenomen verhuizing, heeft de wethouder met een aantal bewoners van De Hoek gesproken. Zij maakten zich ongerust door de komst van de daklozen. ‘Wat komt er op ons af?’ ‘We hebben de meeste zaken kunnen weerleggen’, aldus de wethouder tijdens de commissie Sociaal Domein. ‘Er komt ook een beheersconvenant, zodat iedereen weet waar hij aan toe is.’ En incidenten vreest de wethouder niet. In de tijd dat De Boeg op de huidige locatie zit, is er slechts sprake geweest van één incident. Fred Seker van Nissewaard Lokaal mopperde er wel over dat e.e.a. via de krant naar buiten is gekomen. Het raadslid had liever gehad dat de wethouder eerst de raad hierover had geïnformeerd. Dat had ook de voorkeur van de wethouder, maar tijdens de gesprekken was het verhaal al naar buiten gekomen. 

Nel Gort (LOB) is er voorstander van om de dak- en thuisloze een éénpersoonkamer te geven, dat zij begrepen heeft dat de mensen zich dan beter kunnen focussen op het traject dat ze volgen. Wat dat betreft kan de wethouder haar zorgen wegnemen. Hij maakt zich hard voor realisatie van éénpersoonskamers. Op de nieuwe locatie komen in totaal 24 bedden.

Ook de Volkspartij is blij met de oplossing die er nu is. ‘We maakten ons ernstig zorgen over de mensen die op straat leven en slapen, zeker nadat we geen enkele steun kregen toen we deze kwestie aan de orde stelden. Andere partijen begonnen ons zelfs te vertellen dat we vervelend werden omdat we steeds in herhaling vielen. Gelukkig kunnen ook wij nu rustig slapen met de gedachte dat onze dakloze medemensen veilig in een warm bed liggen, een douche kunnen nemen en een warme maaltijd krijgen.’

Kijk voor het laatste politieke nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws