Canticum Novum organiseert benefietconcert voor Oekraïne: Voices of Peace

woensdag 1 mei 2024 19:30

Op woensdagavond 1 mei vindt het Benefietconcert voor Oekraïne plaats in Muziektheater De Ontmoeting in Rozenburg. Het concert is georganiseerd door gemengd koor Canticum Novum.
Het koor uit Rozenburg, o.l.v. Annemarie van Bragt, zal met medewerking van Oekraïens folkloristische Ensemble Uzory en het Slavisch Ensemble Raduzhnaya uit Nederland een bijzonder en krachtig concert geven.
Oekraïne wordt al twee jaar geteisterd door oorlog en ellende. De nadruk van dit concert ligt daarom op hoop en vrede: Voices of Peace.

‘Muziek brengt licht, zelfs op de donkerste plekken’
De opbrengst van het Benefietconcert gaat naar de Philharmonic Association te Nicolaiv.

Deze muziekschool begeleidt kinderen muzikaal tot aan het conservatorium. In deze moeilijke tijden gaan zij de wijk in en bezoeken scholen om via de muziek de kinderen op te vrolijken. Hun thuisbasis is momenteel bijna niet bruikbaar door verwoestingen en omdat er nu geen verwarming is. Men is hard bezig om het gebouw weer bruikbaar te maken.

Oekraïens folkloristische Ensemble Uzory
De hoofdrol deze avond is weggelegd voor het folkloristische Ensemble Uzory. Met speciale toestemming reizen de musici naar Nederland en mogen zij hier optreden. Dit ensemble komt uit Mykolajiv, de leden zijn afgestuurd aan de conservatoria in Kiev en Odessa. Zij bespelen typische Oekraïense instrumenten zoals de domra, balalaika, bayan, fluit en diverse percussie instrumenten. Ensemble Uzory, opgericht in 1979, heeft in haar bestaan al vaak opgetreden in Nederland en iedere keer is het groot feest. Dit ensemble staat bekend om haar constant hoge muzikale kwaliteit. De leden leggen zich toe op folkloristische muziek, maar ook op klassieke muziek en jazz. Als groep zijn zij verbonden aan de Filharmonie in Mykolajiv. Een organisatie die als doel heeft de aan hen verbonden artiesten uit te zenden en concerten te geven in hun prachtige theaterzaal of op andere locaties. Ook geven zij muzieklessen aan de jeugd om hen voor te bereiden op toelating tot het conservatorium.

Slavisch Ensemble Raduzhnaya
Naast Ensemble Uzory wordt aan het concert meegewerkt door het Slavisch Ensemble Radhuzhnaya uit Nederland. Raduzhnaya bestaat uit musici en zangers. Zo bespelen zij de accordeon, domra, balalaika en viool en gitaar. Het hele ensemble heeft een groot warm hart voor het uitdragen van de Slavische cultuur. Hetzij opera, film, musical, volksliederen, alle genres kunnen voorbij komen. 

Omdat de leden van beide ensembles elkaar al heel veel jaren kennen, gaan zij deze uitdaging aan om een groot deel van dit bijzondere benefietconcert te verzorgen en een aantal Oekraïense liederen te laten horen. 

Donatie 
De toegang van dit benefietconcert is gratis.
Een donatie voor dit goede doel wordt echter zeer gewaardeerd.
Er is een collectebus ter plaatse, maar pinnen is uiteraard ook mogelijk.

Woensdag 1 mei | aanvang 19.30 uur | toegang gratis
Muziektheater De Ontmoeting – Koninginnelaan 9 - 3181 GK Rozenburg

Voor meer informatie zie www.canticumnovum.nl