Duurzame certificering voor Bloemenhandel Dick Hagestein | Voorne-Putten.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=14366063&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorne-putten.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=320,321,322,323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo voorne-putten.nl
Burgemeester Peter de Jong reikte het duurzaamheidscertificaat 'niveau zilver' uit aan bloemist Dick Hagestein. (Foto: Jos Uijtdehaage).
Burgemeester Peter de Jong reikte het duurzaamheidscertificaat 'niveau zilver' uit aan bloemist Dick Hagestein. (Foto: Jos Uijtdehaage). (Foto: Jos Uijtdehaage)

Duurzame certificering voor Bloemenhandel Dick Hagestein

  •   142 keer gelezen   Actueel

Oostvoorne - Bloemenhandel Dick Hagestein heeft zijn vestigingen in Oostvoorne en Brielle weten te certificeren voor de Barometer Duurzame Bloemist. Het predicaat is een garantie dat beide winkels maatschappelijk verantwoord  ondernemen en een duurzamere inkoop van bloemen en planten hebben. De bloemisterijen kregen de zilveren status op de ladder van de Barometer. Op dinsdag 12 februari heeft burgemeester Peter de Jong van de gemeente Westvoorne  het certificaat uitgereikt.

Een duurzaamheidcertificaat is belangrijk voor bedrijven die ook duurzaam ondernemen, volgens medewerker Corina Snoeij. Maar dit betekent niet dat de bloemen daarmee per se duurder zijn. "Wij vinden het belangrijk om duurzaam te worden, om dit uit te kunnen dragen naar de consument en onze zakenrelaties. De zorg voor het milieu is belangrijk, net zoals zorgen dat het personeel bij de kwekers van bijvoorbeeld rozenkwekerijen in Afrika eerlijk worden uitbetaald", vertelt Corina die verantwoordelijk is voor de administratie van de certificering. 

Keurmerken
Eigenaar Dick Hagestein koopt daarom vooral bloemen en planten met het keurmerk MPS-A in, waarbij de A staat voor milieuvriendelijke teelt. Het percentage inkoop is momenteel 32 procent. "We hopen dat in de toekomst er meer kwekers MPS-A kunnen aanbieden zodat dit percentage omhoog gaat", legt Corina uit. Dan wordt het mogelijk te certificeren op het gouden niveau. 

Naast MPS-A kunnen gecertificeerde bloemisten, bloemen en planten inkopen met de keurmerklabels: EKO & Biologisch, Planetproof (Milieukeur),  Max Havelaar & Fair trade, Florverde® Sustainable Flowers, EHPEA Code of Practice Silver level en de Kenya Flower Council Silver Standard. Daarnaast koopt Dick op (milieu)verantwoorde wijze folie, papier, tasjes en bloemenvoeding in.

Certificering
De certificatie was binnen een half jaar rond. "Eigenlijk waren we best goed op weg. Afval scheiden deden we bijvoorbeeld al. Het was wel lastig om het 'geverfde spul' niet meer te gebruiken, zoals asparagus. Geverfde bloemen zijn natuurlijk schadelijk voor het milieu. Hiervoor hebben we  iets anders moeten bedenken."

Corina: "Het bloemistencollectief FloraNL nam overigens wel veel werk voor ons uit handen en maakten ons wegwijs." Bloemisten die zijn aangesloten bij het initiatief hebben bovendien de intentie om zich allemaal duurzaam te certificeren voor de Barometer."Het was overigens niet lastig om, om te schakelen. Het leuke was dat je op een andere manier gaat denken en dit zelfs thuis gaat doorvoeren. Je wordt je dus bewust van duurzaam."

Foto: Jos Uijtdehaage

Lees meer lokaal nieuws op www.weekbladwestvoorne.nl


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=14366063&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorne-putten.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=320,321,322,323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=14366067&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=voorne-putten.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=320,321,322,323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Poll

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=14366064&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=voorne-putten.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=320,321,322,323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>