Zwerfafval is een wereldwijd probleem
Zwerfafval is een wereldwijd probleem Foto: Wil van Balen

Leerlingen Helinium bedenken oplossingen zwerfafval

Actueel 261 keer gelezen

Hellevoetsluis - Leerlingen uit mavo-1 en mavo-2 weten na afgelopen week alles over zwerfafval. Tijdens de eerste Helinium week begonnen de kinderen een adviesbureau, maakten ze het strand schoon bij de Haringvlietdam, gingen ze op excursie naar de afvalverwerker AVR en kregen ze door een gids uitgelegd over de Energieroute door het Rotterdamse haven- en industriegebied. Op vrijdag presenteren vijf groepjes hun adviesbureau en wat ze deze week geleerd hebben.

De Heliniumweek is opgesteld door aardrijkskundedocent Patrick Warbout en Lily Venema, gastdocent van de Stichting Milieu Dichterbij (SMD). "Als aardrijkskundedocent krijg je ook te maken met het thema klimaatverandering, duurzaamheid en zwerfafval," vertelt Warbout, volgens hem is zwerfafval niet alleen een probleem in de wereld, maar ook op lokaal niveau in de school. Tijdens de presentatie laat Warbout een aantal foto's zien waarop dit staat afgebeeld. "Als ik dit soort plaatjes bekijk, is er nog wel werk aan de winkel. Stukjes paprika op de grond, afval op de parkeerplaatsen, de hoeveelheid troep in de fietsenstalling." De klassen moesten daarom ook oplossingen bedenken voor het zwerfafval in en om de school.

Uit elke klas is het groepje gekozen met het beste idee om tijdens de presentatie hun verhaal te doen. Julia van Hulst uit M1C staat met haar groepje ook op het podium in de aula. Julia vindt dat afval op straat niet kan. "Heel veel dieren gaan eraan dood en het is ook niet goed voor ons." Het adviesbureau dat zij hebben opgezet heet JELS en heeft zelfs een slogan: "Gooi je afval niet op straat maar kijk waar de prullenbak staat." Volgens JELS kan het afvalprobleem op school verholpen worden door de leerlingen bewust te maken, de afvalbakken op te vrolijken, afval te scheiden en een watertap te plaatsen zodat leerlingen flesjes makkelijker kunnen vullen. Tot slot stellen ze nog voor dat corvee niet alleen voor de eerste klassen geld maar ook voor de bovenbouw.

Na de presentaties van de kinderen neemt wethouder Peter Schop het woord. "Wij kunnen zorgen voor minder afval", vertelt hij de leerlingen. "Het afval dat we hebben beter scheiden en hergebruiken, geen rotzooi op straat gooien en nog meer goede ideeën die jullie zelf hebben aangedragen." Volgens Schop is het belangrijk dat kinderen bewust worden van afval. "Als we nu kinderen zo ver krijgen dat ze echt in het project gaan geloven, dan gaan zij hun ouders opvoeden."

Na de presentaties kunnen de aanwezigen nog kijken bij de plastic kunstwerken die de leerlingen hebben gemaakt. Het plastic is de afgelopen weken verzamelt zodat de leerlingen het kunnen recyclen. Je ziet er schildpadden van plastic flesjes en een een giraffe van waspoeder dozen.

Kijk voor meer nieuws uit Hellevoetsluis op http://groothellevoet.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws