Luchtfoto van de NAM-locatie aan de Papendijk (2008). Het betonnen oppervlak is de locatie.
Luchtfoto van de NAM-locatie aan de Papendijk (2008). Het betonnen oppervlak is de locatie. foto: NAM

Verlenging aardgaswinning roept vragen op

Politiek 502 keer gelezen

Spijkenisse - De NAM, die al sinds 2006 aardgas wint uit velden onder Spijkenisse, wil tot en met 2028 doorgaan met deze gaswinning.

VOOR Nissewaard vindt de berichtgeving over de gang van zaken zorgwekkend omdat er een kans bestaat op aardbevingen met een kracht van 2,8 - 2,9 op de schaal van Richter en TNO stelt dat in het meest ongunstige geval lichte, dan wel matige schade kan optreden.

Schriftelijke vragen
Fractievoorzitter Stephan van Uden heeft een groot aantal schriftelijke vragen gesteld aan het college. Zo wil hij o.a. van de verantwoordelijk wethouder weten of hij bekend is met het besluit van de staatssecretaris m.b.t. de verlening van het winningsplan en of het college achter het besluit staat. In de stukken die bij het instemmingsbesluit zijn gevoegd, staat enkel vermeld dat het college van Nissewaard afgezien heeft van het geven van een advies, in tegenstelling tot de gemeenten Rotterdam en Hoeksche Waard.

Risico op bevingen
Van Uden wil tevens weten of de wethouder de risico’s die langdurige aardgaswinning met zich meebrengt, onderschrijft. In 2019 gaf de toenmalig wethouder al aan dat het onverkoopbaar was aan de inwoners dat er gas gewonnen zou worden uit een vierde veld. Destijds was al bekend dat de aardgaswinning schade toebracht aan gebouwen in Groningen en de afgelopen jaren zijn daar meer bewijzen van gekomen.  Voor VOOR Nissewaard is het belangrijk om te weten hoe de wethouder kijkt naar de verlenging van de winningstermijn, met de kennis die er nu is.  Aardbevingen in Groningen die tussen 2006 en 2022 plaatsvonden hadden een kracht tussen de 1,5 tot 3,4 op de Schaal van Richter. De gevolgen van deze bevingen zijn bekend, een risico dat Nissewaard te maken krijgt met een kracht van 2,8-2,9 op de Schaal van Richter kan niet genegeerd worden.

Schademeldingen
Gezien de kans op bevingen, wil VOOR Nissewaard weten of de funderingen van gebouwen berekend zijn op aardbevingen en eigendommen, belangen en gezondheid van de inwoners geborgd zijn. Ook wil de fractie weten of er sinds 2006 schademeldingen gedaan zijn door inwoners.

Bezwaar
De fractie van VOOR Nissewaard stelt dat er een verkeerd beeld wordt afgegeven aan de inwoners door akkoord te gaan met verlenging van het winningsplan en wil weten of het huidige college bezwaar gaat maken tegen de verlenging, wetende dat in een eerder stadium de toenmalig wethouder en de inwoners al niet achter de plannen stonden. Er zijn destijds vele bezwaren ingediend. Dat bezwaar moet echter wel voor 11 april worden ingediend.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws