Afbeelding
Foto: Foto-Ok.nl

Opfrisbeurt voor de Stolpersteine

Algemeen 351 keer gelezen

Spijkenisse - Over iets meer dan een week zijn we met heel Nederland twee minuten stil tijdens de Dodenherdenking op 4 mei. In aanloop naar deze dag kregen de Stolperseine in de gemeente vandaag een opfrisbeurt.

De doekjes, sponzen en koperspray lagen al klaar voor de burgemeester Foort van Oosten en de ruim 25 kinderen uit groep 7 van basisschool de Rank in Spijkenisse die de Stolpersteine kwamen schoonmaken. De burgemeester ging met de leerlingen in gesprek over de Tweede Wereldoorlog, de familie Levie en het belang van het herdenken van de slachtoffers. Vervolgens ging hij samen met vier leerlingen aan de slag met de opfrisbeurt van de vijf steentjes in de Voorstraat 14A. Nadat de steentjes er weer mooi bij lagen, legden de leerlingen zorgvuldig vijf bloemen neer bij de schoongemaakte steentjes.

Herdenken
Elk steentje heeft de naam van één slachtoffer, met eronder het geboortejaar, plaats en datum van arrestatie door of namens het regime (wanneer van toepassing). Als laatste staat ook de plaats en datum waar het slachtoffer werd vermoord of is overleden op het steentje. Deze Stolpersteine, sinds 1992 gemaakt door de kunstenaar Gunter Demnig, zijn messing steentjes waarmee we de slachtoffers van het nationaal-socialisme rond en tijdens de Tweede Wereldoorlog herdenken. Deze steentjes worden in de stoep geplaatst voor de laatste (vrij gekozen) woning van de slachtoffers.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws