Meneer Buvens met burgemeester Foort van Oosten.
Meneer Buvens met burgemeester Foort van Oosten. Foto: Annelies Vrinten

De heer Buvens viert 101ste verjaardag

Algemeen 417 keer gelezen

Spijkenisse - Vanmorgen feliciteerde burgemeester Foort van Oosten de heer Buvens met de viering van de zeer respectabele leeftijd van 101 jaar.

Volgens eigen zeggen - meneer is geboren op Sommelsdijk op 15 mei 1923 - is hij geen echte ‘Spikenisser’. Daarom, zo vermoedde hij, heeft hij nooit een bijnaam gehad. Desondanks heeft meneer Spijkenisse zien verworden tot de ‘New Town’ die het nu is. Meneer heeft zo herinneringen van een familielid die dorpsgenoten wegbracht met paard en wagen die getroffen waren door tyfus tijdens de epidemie aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Ongeveer tweehonderd Spijkenissers werden naar de Heijplaat gebracht om daar in isolatie te gaan. Tijdens de epidemie zijn ongeveer 20 mensen uit het dorp gestorven.

Na de lagere school aan de Vredehofstraat ging meneer Buvens in de leer bij een van de (vele) bakkers op het dorp. Hij hield van het bakkersvak. ‘Vooral’, vertelt meneer ‘van de zoete kant. Maar naar zeven jaar vertelde de dokter me, dat als ik oud wilde worden, ik maar beter wat anders kon gaan doen vanwege het stof’.’ Dat ‘wat anders’ werd rijden op de tankwagen bij Shell. ‘Uiteindelijk’, blikt meneer Buvens terug, ‘kwam ik op kantoor te zitten. Ik moest op een dag bij de baas komen en die vertelde me, dat het misschien beter was, om iets anders te doen bij Shell. Ik kon wel tegen het plafond, zo blij was ik. Ik kwam op kantoor te zitten en werd planner’.

Het echtpaar Buvens ontmoette elkaar in 1948 en zij kregen vier kinderen. Mevrouw kwam oorspronkelijk uit Rotterdam ‘daarom spraken we niet echt dialect thuis’ en hoewel het echtpaar verschillend van karakter was, waren ze een echte twee-eenheid. ‘Het geheim van bijna 70 jaar samen zijn, is elkaar vrijlaten.’  Mevrouw Buvens overleed in 2015 ten gevolge van Alzheimer op 91-jarige leeftijd. Tot haar overlijden reed meneer nog auto en hielp hij bij zijn dochter en schoonzoon in hun zaak. ‘Dus’, glunderde meneer ‘heb ik tot mijn 90ste gewerkt. In de ochtend zorgde ik voor mijn vrouw en dan pakte ik in de middag de auto en ging helpen op het medisch lab. Ik deed daar allerlei klusjes, zoals een auto naar de garage brengen, wanneer dat nodig was.’ Dit maakte dat hij een hele vlotte senior werd met veel interesses. Hij leest veel en puzzelt graag. De hele familie gaat op zijn verjaardag met meneer uit eten na het bezoek van de burgemeester. Dit zal zijn in het favoriete restaurant van de heer Buvens. Hoewel hij niet vaak meer buiten komt, komen er regelmatig familieleden bij hem langs. Hier geniet hij erg van: ‘Ik voel me soms nog net een vijfjarig jongetje’, glimlacht meneer. ‘Helemaal wanneer die achterkleinkinderen erbij zijn. Ik maak geen plannen in de toekomst, ik geniet van het moment.’

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie