Na het officiële deel in het clubhuis kreeg iedereen de gelegenheid om de golfbreker van dichtbij te zien vanaf een RIB.
Na het officiële deel in het clubhuis kreeg iedereen de gelegenheid om de golfbreker van dichtbij te zien vanaf een RIB. Foto: Wil van Balen

Nat pak voor de wethouders

Algemeen 401 keer gelezen

Hellevoetsluis - Zaterdag 23 maart  waren de wethouders Daan van Orselen en Aart Jan Spoon aanwezig bij de feestelijke ingebruikname van de golfbreker in de havenmond van de Heliushaven. Zij werden met een RIB opgehaald om de nieuwe golfbreker van dichtbij te bekijken. Door het onstuimige weer kwamen ze niet geheel droog aan bij clubhuis ’t Havenhoofd van WSV Helius.

WSV Helius voorzitter Henk de Groot verwelkomde in clubhuis ’t Havenhoofd niet alleen de wethouders, maar ook opdrachtgevers WSV Hellevoetsluis, Marina Cape Helius, WSV Haringvliet en aannemer Inter Boat Marinas uit Puttershoek. Daarnaast waren vrijwilligers van de watersportverenigingen in grote getale aanwezig.

Vasthoudend
Wethouder Aart Jan Spoon sprak vanuit zijn rol binnen de Regiodeal voor Landschap & Toerisme zijn dank uit voor de vasthoudendheid waarmee de diverse partijen zich hebben ingezet voor de realisatie van de golfbreker. “Ik ben blij dat jullie de handdoek niet in de ring hebben gegooid. De regels zijn altijd wat weerbarstiger dan je denkt. Het Haringvliet is een fantastische plek voor watersportend Nederland en met deze voorziening is er een extra reden om naar Hellevoetsluis te komen. Deze investering maakt het Haringvliet aantrekkelijker en daar profiteren alle aanliggende gemeenten van mee.” Wethouder Daan van Orselen roemde de samenwerking tussen alle deelnemende partijen en de inzet van de vrijwilligers.

Oud en roestig
Met het opleveren van de nieuwe golfbreker is een einde gekomen aan de oude en roestige drijvende golfbreker. Het nieuwe golfscherm is ontworpen en gebouwd door Inter Boat Marinas en zorgt voor een zeer goede golfdemping ter bescherming van de jachthaven. Het golfscherm bestaat uit houten schotten met stalen profielen. De golfbreker is 80 meter lang en is vanaf de bodem 6 meter hoog. Cor Winde: “Ook de reeds bestaande golfbreker aan de Oostzijde is aangepast. Hierdoor wordt een soort ‘grendel’ gecreëerd voor de wind en de golven, waardoor de haven wordt beschermd.” De noodzaak van een goed werkende golfbreker werd eind 2023 nog eens aangetoond toen tijdens de storm Ciaran. Toen kon iedereen die in de haven aanwezig was zien dat door de harde zuidenwind boten en steigers flink tekeer gingen.

De aannemer startte eind oktober met de werkzaamheden. De plaatsing was daarvoor al enkele keren vertraagd en ook de storm Ciaran zorgde voor oponthoud. Net voor de kerst is de oostelijke golfbreker geplaatst in de nieuwe vorm. Ook zijn toen alle bovenste balken van de nieuwe (westelijke) golfbreker op de juiste manier geïnstalleerd. Tevens zijn een welkomstbord en de extra verlichting aangebracht. Het kan even duren voordat de golfbreker op de (digitale) kaarten verschijnt. Alle informatie daarvoor is verstrekt aan RWS.

Regio Deal
Door over gemeentegrenzen heen te kijken, is veel meer mogelijk. De eilanden Goeree-Overflakkee, Hoeksche Waard en Voorne-Putten werken samen in de Zuid-Hollandse Delta. In de Regio Deal bundelen zij hun krachten op de thema’s Duurzaamheid, Agrifood, Landschap & Toerisme en Onderwijs & Arbeidsmarkt. Er wordt ingezet op zowel economische als ecologische verbeteringen in de regio, waardoor een duurzaam toekomstperspectief wordt behouden. Er wordt samengewerkt met ondernemers, overheid en onderwijs om samen de schouders onder deze opgaven te zetten door slim samen te werken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws