Burgemeester Van Oosten ging op verjaardagsvisite.
Burgemeester Van Oosten ging op verjaardagsvisite. Foto: Foto-OK.nl

Honderd: meneer Buvens viert eeuwfeest

Algemeen 751 keer gelezen

Spijkenisse - Vandaag is het een bijzonder moment voor de familie Buvens: Hun vader, opa en overgrootvader heeft de leeftijd van honderd jaar bereikt. Een centennium. Geboren in 1923 heeft meneer Buvens de wereld langzaam zien veranderen naar het huidige digitale tijdperk waarin we nu leven.

Meneer is geboren in Sommelsdijk op Goeree-Overflakkee, maar het gezin is toen meneer ongeveer vier jaar oud was, verhuisd naar Spijkenisse. Zij kwamen te wonen vlak bij de molen. Spijkenisse was in die tijd nog een klein dorpje en meneer heeft het zien groeien naar grote stad.

Op twaalfjarige leeftijd ging meneer Buvens in de leer bij een bakker aan de Voorstraat. Dit heeft hij ongeveer zeven jaar gedaan, tot een dokter hem vertelde dat het voor zijn longen beter was, als hij zou stoppen met het bakkersvak. Meneer is hierna bij de Shell terechtgekomen: eerst in Rotterdam aan de Keilehaven, later in Pernis. Toch is de liefde voor de zoete kant van het bakken altijd gebleven bij meneer. Zijn zoon vult aan, dat tijdens verjaardagen van familie, meneer altijd meer dan graag een cake bakte, of een boterkoek.

Bij de Shell heeft meneer Buvens zijn rijbewijs kunnen halen en begon op de tankwagen. Op zijn eerste dag als chauffeur verloor hij al een wiel van zijn voertuig. Hij kwam met een klap tot stilstand en het wiel vervolgde zelfstandig zijn weg: een dijk af, een sloot over, een wei door om vervolgens tot stilstand te komen in een greppeltje verderop. Het chaufferen was niet datgene waar het hart van meneer lag en hij heeft daarom verschillende andere functies binnen de Shell bekleed. Het woon-werkverkeer van en naar Rotterdam en later Pernis ging in het begin met weer en wind op de fiets. Later kwamen er een brommertje en een auto.

Tijdens zijn militaire dienst was meneer gestationeerd in Oostvoorne. Hier leerde hij zijn latere echtgenote kennen die daar in een kindertehuis in de keuken werkte. In 1950 trouwden ze. Het echtpaar heeft op verschillende adressen op Spijkenisse en Hoogvliet gewoond en kregen in totaal vier kinderen: twee zoons en twee dochters. Daarnaast zijn er ook negen kleinkinderen en eveneens negen achterkleinkinderen. Het jongste lid in de familie is op 10 april jongstleden geboren. Mevrouw Buvens is in 2015 overleden.

Meneer is ondanks zijn leeftijd nog voor een groot deel zelfstandig, met wat huishoudelijke hulp. Kookt nog dagelijks zijn eigen potje, puzzelt en leest graag de krant. Ook kijkt hij naar het nieuws en volgt soms politieke beschouwingen. Daarnaast volgt meneer via een laptop de kerkdiensten van De Ark. Voor deze gemeenschap heeft hij ook jarenlang in het kerkbestuur gezeten, maar is daarmee gestopt toen zijn vrouw ziek werd. Vanaf dat moment week hij niet van haar zijde om voor haar te zorgen.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws