De leerlingen gingen ook zelf aan de slag
De leerlingen gingen ook zelf aan de slag

Workshop Brielse Maskerade op Bahûrim

Algemeen 313 keer gelezen

Brielle - Afgelopen vrijdag gaf Bram Poldervaart samen met Cees Beukema drie workshops over de Brielse Maskerade aan leerlingen van Bahûrim. Deze workshops zijn een manier om de leerlingen kennis te laten maken met het Briels Immaterieel Erfgoed.

Ze werden hartelijk ontvangen door Selina Nagtzaam, docente culturele en kunstzinnige vorming, die enthousiast is over deze workshop die goed past binnen het kader van haar vak. De workshop bestaat uit een informatief gedeelte waarna de leerlingen naar een paar filmpjes kijken over de Maskerade om hen een idee te geven wat er op de avond van 5 december in de Brielse binnenstad gebeurt. 

Daarna gaan zij zelf aan de slag. Zij verzinnen een thema dat ze op de Maskerade aan de orde willen stellen en bedenken daarna hoe ze dat kunnen vormgeven. Hoe dossen ze zich uit, welke attributen nemen ze mee en wat schrijven ze op de borden? Het was een inspirerende ochtend. In kleine groepjes of alleen bedachten de leerlingen thema’s die hen aan het hart lagen. Interessant was dat de onderwerpen die jongeren bezighouden niet per se overeenkomen met die van ouderen. 

Zo bleek de busverbinding voor de leerlingen die van buiten Brielle komen een belangrijk thema te zijn. De bus rijdt niet altijd op tijd en er rijden te weinig bussen, volgens hen. Een ander thema was de e-bike: ‘Veel ouderen rijden veel te hard en zijn een gevaar op de weg!’ Het was een geslaagde ochtend waarop jongeren iets geleerd hebben over een oude Brielse traditie en, wie weet, gaan sommige leerlingen nu meedoen op 5 december.