Dag knollenveld en hallo kunstgras. Een metamorfose van het voetbalveldje in het Hofpark in Wateringen is aanstaande. Foto: (WB)
Dag knollenveld en hallo kunstgras. Een metamorfose van het voetbalveldje in het Hofpark in Wateringen is aanstaande. Foto: (WB)

Slechte grasmat wordt multifunctioneel speelveld

Wateringen - 'Een knollenveld', noemde CDA-raadslid Jan van Rossum trapveld in het Hofpark tijdens de raadsvergadering van 13 april onomwonden. Die avond bracht hij een amendement aan om de slechte grasmat te transformeren tot een multifunctioneel speelveld. Een meerderheid van 26 raadsleden stemde voor, 13 raadsleden waren tegen.

Het huidige voetbalveldje in het Hofpark wordt intensief gebruikt, onder meer door de omliggende scholen. Daarnaast voert de BSO, die in de Hofboerderij gehuisvest is, er activiteiten uit. En ook is het een geliefde plek van bootcampers. "Het veld is nu niet ideaal vanwege de ondergrond", betoogde Van Rossum. Het pleitte ervoor om de grond op te hogen met kunstgras, zodat het veld onder alle weersomstandigheden bespeelbaar is. Hij noemde het een 'zeer waardevol project voor de leefbaarheid en meer sportief bewegen in de openbare ruimte voor alle leeftijdsgroepen in het centrum van Wateringen, zonder dat daarvoor de bestemming aangepast hoeft te worden'. "Die is maatschappelijk en blijft maatschappelijk", aldus Van Rossum. Op ChristenUnie-SGP na stemden alle coalitiepartijen in met zijn voorstel om geld voor het multifunctionele veld te reserveren. GroenLinks, PvdA, D66 en Westland Verstandig stemden tegen.
Voor de aanleg van het kunstgrasveld in het Hofpark wordt 150.000 euro gehaald uit het Leefomgevingsfonds. Het sportveld had wat het college betreft geen prioriteit. "We hebben in het verleden meer geld uitgegeven aan sport en minder aan groen en daarom willen we nu groen voorrang geven", zei wethouder Snijders. Maar hij stelde zich op het standpunt: 'het oordeel is aan de raad'. Via het amendement doorkruiste de raad het collegevoorstel om het restantbedrag Leefomgevingsfonds (350.000 euro) te bestemmen voor drie minibossen en het vergroenen van de dorpskernen. De aanleg van het sportveld gaat nu volgens de wethouder ten koste van het project Uitwerking Groenplan dorpscentra. De wethouder had graag alvast een bescheiden start gemaakt met een aantal maatregelen. Omdat 350.000 euro bij lange na niet genoeg is om alle dorpskernen te verfraaien, diende GBW het amendement mede in. "Het is betreurenswaardig dat dit gebeurt", aldus D66-fractievoorzitter Benjamin Hofland, "als we in deze tijd íets kunnen doen om onze lokale ondernemers een boost te geven voor de komende maanden, dan is het wel de dorpscentra aantrekkelijker maken. Helaas heeft die ambitie een flinke deuk opgelopen." Al in 2019 gaf de raad het college de opdracht om werk te maken van het vergroenen van de dorpscentra. "We schuiven het uitvoeren van de motie weer door naar de toekomst, terwijl de behoefte om de dorpscentra te vergroenen door MKB, alle BIZ'en en ondernemers onderschreven wordt. We vragen het college daarom om direct door te pakken en op zoek te gaan naar nieuwe budgetten."