Westlanders moeten plastic scheiden om restafval te verminderen. Foto: (Gemeente Westland)
Westlanders moeten plastic scheiden om restafval te verminderen. Foto: (Gemeente Westland)

Gescheiden pbd bij laagbouwwoningen Westland

Westland - De gemeente Westland gaat nog dit jaar verpakkingsmateriaal van plastic, blik en drinkpakken (pbd) gescheiden inzamelen bij alle laagbouwwoningen binnen de bebouwde kom. Het is een belangrijke stap in de ambitie van de gemeente om de hoeveelheid restafval te verminderen: van 229 kilo per persoon in 2019 naar 170 kilo in 2022.

Inwoners van laagbouwwoningen binnen de bebouwde kom gaan voor het apart houden van pbd gebruik maken van speciale doorzichtige pbd-zakken die gratis verkrijgbaar zijn, o.a. bij supermarkten. De volle zakken met plastic, blik en drinkpakken kunnen eens in de twee weken op de inzameldag opgehangen worden aan een speciale ring om een (lantaarn)paal in de straat. Ook kunnen de zakken met pbd worden weggebracht naar één van de verzamelcontainers (voor 'kunststof') die nu al door heel Westland staan. Er komen ongeveer dertig extra bovengrondse verzamelcontainers voor pbd in de gemeente.

Start in september
De inzameling van pbd start niet overal tegelijkertijd. In september is de eerste wijk aan de beurt. Inzamelaar Renewi is nu aan het bekijken in welke kernen kan worden gestart. De laatste wijk start in december van dit jaar met de gescheiden inzameling van pbd. Als het pbd niet meer in de restafvalbak hoeft is deze minder snel vol. Vanaf het moment dat in een straat het pbd gescheiden wordt ingezameld, verandert daarom ook het inzamelschema voor de restafvalbak. In plaats van elke twee weken wordt deze dan elke drie weken geleegd. Mensen krijgen onder andere een brief als hun straat over gaat op de gescheiden inzameling van pbd.

Sinds het najaar van 2020 houden bewoners van het buitengebied van Westland hun plastic, blik en drinkpakken al apart. Zij hebben hiervoor een aparte eigen pbd-bak gekregen. De inzameling van restafval is hier al naar eens in de drie weken. Het restafval van de hoogbouw in Westland gaat naar een speciale nascheidingsinstallatie. Deze haalt zoveel mogelijk plastic, blik en drinkpakken uit het restafval zodat dit gerecycled kan worden.

Peiling onder inwoners
Eerder heeft de gemeente een peiling gehouden onder inwoners van laagbouwwoningen in de bebouwde kom met de vraag op welke manier zij hun pbd gescheiden aan wilden bieden: Met een eigen bak, enkel verzamelcontainers of zakken aan de paal. In geen enkele wijk leverde dit een duidelijke voorkeur op. Daarom kiest de gemeente voor alle laagbouwwoningen binnen de bebouwde kom nu voor inzameling met recyclebare zakken aan de paal en uitbreiding van het aantal verzamelcontainers voor pbd. Van de varianten die de gemeente uitwerkte levert dit de grootste bijdrage aan vermindering van het restafval. En in vergelijking met andere inzamelmethoden komt minder (niet-recyclebaar) afval tussen het pbd terecht. Bovendien is de investering lager dan bijvoorbeeld bij inzameling met een eigen extra bak voor ieder huis of een combinatie van eigen bakken en zakken.
Het nascheiden van pbd uit al het restafval van Westland is op dit moment nog geen optie. In de praktijk blijkt volgens het dagelijks bestuur ook dat natuurlijk afval en (gekookte) etensresten beter wordt gescheiden als mensen zelf hun pbd apart moeten houden. "Er zijn nu nog onvoldoende nascheidingsinstallaties in Nederland en lang niet alle herbruikbare grondstoffen kunnen uit het restafval gehaald worden. Maar nascheidingsinstallaties worden steeds beter en kunnen ook steeds meer afval scheiden. We volgen deze ontwikkelingen op de voet. Door te kiezen voor inzameling met zakken blijft de gemeente flexibel om in de toekomst eenvoudig naar een andere inzamelmethode over te stappen", aldus wethouder Snijders.

Nascheiding van restafval kan voor gemeenten een middel zijn dat helpt om aan steeds strenger wordende milieu-eisen te voldoen. Daarbij kan met bestaande technieken 15 tot 30 procent meer herbruikbare grondstoffen uit restafval worden gehaald. Minder restafval is niet alleen goed voor het milieu, het is ook dé manier om een stijging van de kosten voor afvalverwerking te beperken.