Vlnr: Robert van Asten, Carina Oosterwijk, Rosetta Leiendecker. Foto: (PR)
Vlnr: Robert van Asten, Carina Oosterwijk, Rosetta Leiendecker. Foto: (PR)

Prijs voor 's-Gravenzandse taalambassadeur

's-Gravenzande - Carina Oosterwijk uit 's-Gravenzande heeft vrijdag 9 april een Direct Duidelijk-prijs ontvangen uit handen van de Haagse wethouder Robert van Asten. Samen met de Haagse Rosetta Leiendecker kreeg Oosterwijk deze prijs, omdat zij heeft geholpen bij het opschrijven van de coronaregels in begrijpelijke taal voor burgers.

Het Team 'Direct Duidelijk' van de gemeente Den Haag won onlangs de landelijke prijs Direct Duidelijke Coronacommunicatie 2020. De prijs voor duidelijke taal wordt jaarlijks uitgereikt aan de gemeente die de meest heldere overheidstaal gebruikte. De jury was gecharmeerd van de Haagse aanpak waarbij communicatieboodschappen eerst 'getest' worden. Dat doet de gemeente samen met het ROC Mondriaan. Carina Oosterwijk is cursist bij ROC Mondriaan en heeft daar onder meer de cursus voor taalambassadeur gevolgd. In het kader van de campagne 'Doe Weer Mee!' zet zij zich als ervaringsdeskundige laaggeletterdheid in om anderen te helpen. Wethouder van Asten was lovend over de rol van Oosterwijk en die van de vele andere cursisten van de Taal+school. ‘’Zonder hun reacties hadden we als gemeente deze Direct Duidelijk-prijs nooit gewonnen voor onze coronaregels in de stad en het is ook enorm belangrijk dat de brieven van de gemeente door álle Hagenaars begrepen worden. Dus we blijven er altijd mee bezig, met de hulp van taalambassadeurs en cursisten van de Taal+ school!’’
Carina Oosterwijk: "Ik vind de brieven die ik thuis krijg vaak moeilijk te begrijpen. Ik ben blij dat ik kan helpen om het makkelijker te maken voor iedereen.’’ De 's-Gravenzandse heeft laatst nog een brief van een Westlandse huisarts over gevolgen van corona bekeken waarin saturatie het moeilijke woord was: "Waarom gebruiken ze niet gewoon het woord zuurstof? Dat betekent toch hetzelfde!"

Het juryrapport
‘’Wat een overtuigend voorbeeld van effectieve communicatie over corona! Hoe goed je het ook probeert te doen als overheidsorganisatie, je kunt je altijd vergissen in wat mensen wel en niet begrijpen. De gemeente Den Haag heeft begrepen hoe je zulke vergissingen kunt voorkomen. Veel mensen in Den Haag zijn laaggeletterd; daar wil je als gemeente natuurlijk rekening mee houden. Den Haag doet dat door de communicatieboodschappen - ook over corona - eerst te testen. Dat doen ze bij cursisten van ROC Mondriaan die laaggeletterd zijn en die hun lees- en schrijfvaardigheid willen vergroten.’’

Doe Weer Mee! richt zich op volwassenen die het lezen en schrijven van de Nederlandse taal en digitale vaardigheden onvoldoende beheersen om mee te kunnen doen in onze samenleving. Het bereiken van deze doelgroep is het lastigst. Met behulp van taalambassadeurs benadert Doe Weer Mee laaggeletterden persoonlijk.