Koningsdag 2021 kan best een feestje worden, als je zelf de slingers 'omhangt'. Foto: (PR)
Koningsdag 2021 kan best een feestje worden, als je zelf de slingers 'omhangt'. Foto: (PR)

Koningsdag in Westland wordt wederom ingetogen gevierd

Westland - De oranjeverenigingen in Westland proberen dit jaar Koningsdag op creatieve wijze zo feestelijk mogelijk te maken, rekening houdend met de geldende coronamaatregelen. In de verschillende kernen staan op dinsdag 27 april coronaproof activiteiten op de rol, van speurtochten tot online quizzen.

Ook in 2021 geen ‘gewone’ Koningsdag. Heerlijk struinen over de vrijmarkt, meelopen in een optocht of gewoon met z’n allen een biertje drinken op het Wilhelminaplein; het zit er dit jaar vanwege de coronapandemie weer niet in. Je zou moedeloos de handdoek in de ring kunnen werpen, maar dat doen de vrijwilligers van de Westlandse Oranjecomités niet. Ook nu zijn er festiviteiten op poten gezet die voor een echt Koningsdag-gevoel kunnen zorgen. Zowel online als offline.

Valérie van Oosten, namens het Honsels Oranje Team: "Het is wel duidelijk dat dit een ander jaar is dan gewoonlijk en aangezien we vorig jaar alles af moesten zeggen, willen wij er dit jaar toch écht wel een feestje van proberen te maken. Helaas kan dat slechts alleen als digitale variant, maar goed. Iets is beter dan niets zullen we maar zeggen."
Op het programma staan een Letter- en Kronenspeurtocht tussen 20-27 april, een kleurwedstrijd, een kinderbingo op 27 april en een Oranjequiz voor de volwassenen in de avond (meer informatie via
www.honselsoranjeteam.nl).

Vlaggenactie
Om toch het nationale feestgevoel een beetje aan te wakkeren, presenteert Oranje Comité De Lier een vlaggenactie. "Tussen zonsopgang en zonsondergang willen wij De Lier rood/wit/blauw laten kleuren", legt OC-voorzitter Piet Voskamp uit. "Wie in De Lier nog niet in het bezit is van de Nederlandse driekleur mét vlaggenstok kan hem via ons bestellen. Inclusief wimpel en vlaggenstokhouder. En als het ophangen een probleem is, komen onze vrijwilligers dat voor een kleine extra bijdrage regelen."
Er worden vijf Koningsdag-pakketten verloot onder de deelnemers aan de vlaggenactie. Om in aanmerking te komen voor zo'n prijs, wordt om een leuke vlaggenfoto gevraagd.
Op 27 april wordt er verder een Oranjefietstocht van ongeveer 20 kilometer georganiseerd, een kleurwedstrijd, een bingo en pubquiz (beiden digitaal). Ook mag het Oranjeschoolvoetbaltoernooi voor de groepen 5, 6, 7 en 8 van de Lierse basisscholen niet ontbreken (meer informatie via
www.ocdelier.nl).

Geen kinderkermis
De Naaldwijkse kinderkermis op het Wilhelminaplein kan dit jaar niet doorgaan, maar kinderen kunnen wel een kleurplaat downloaden via de website: wwww.ocnaaldwijk.nl. De kleurplaat inleveren kan bij Shoeby Kids Naaldwijk tot uiterlijk 30 april. Voor de mooiste kleurplaat is er een leuk prijsje, die ter beschikking wordt gesteld door Shoeby Kids.

Voortuinchallenge
Cor Bontje, Oranjecomité Kwintsheul: "De coronamaatregelen maken het organiseren van een normale Koningsdag niet mogelijk. Het Oranjecomité Kwintheul heeft ook dit jaar gezorgd voor een alternatief programma. Koningsdag wordt opnieuw Woningsdag met dezelfde online activiteiten die vorig jaar succesvol waren. Daarnaast zijn er coronaproof activiteiten in de buitenlucht die Kwintsheul, meer dan vorig jaar, een Koningsdag-tintje zullen geven."
Op Woningsnacht wordt een online bingo georganiseerd en op Woningsdag zelf een voortuinchallenge, een speurtocht, een hike voor de oudere jeugd, een online kinderdisco en een familiequiz om de hersens te kraken (meer informatie via www.oranjefeesten-kwintsheul.nl).
Oranje Comité Wateringen heeft het volgende bedacht: een coronaveilige letterspeurtocht in en rond het centrum van Wateringen. Onder de goede inzendingen worden drie prijzen verloot. Verder worden inwoners van Wateringen uitgedaagd om een feestelijke, koninklijke selfie te maken. Het programma wordt gecompleteerd met een online kinderbingo in samenwerking met Feesthuis Wateringen, een prijspuzzel en een kleurwedstrijd.

Koningsdag in Westland wordt niet bij elkaar gevierd, maar dus wel mét elkaar.