Foto: Reinis
Foto: Reinis Foto: Reinis

De groeten van meneer Boete

Weet je wat je portemonnee écht schaadt? Je afval dumpen op straat! Steeds meer gemeentes willen gedumpt vuil tegengaan door de daders te beboeten. Dit doen ze door op zoek te gaan naar persoonsgegevens in het achtergelaten afval. Bespaar je longen, want ‘schending van privacy!” roepen, heeft geen zin. Het dumpen van afval is namelijk een overtreding. Dan speelt privacy een minder grote rol en mag er gekeken worden naar de persoonsgegevens van de dader. Goed plan of niet? Ik vind van wel.

Regels zijn regels
En ze zijn er niet voor niets. Regels zijn er voor onze veiligheid. Om de samenleving onder controle en leefbaar te houden. Je hoeft het ook niet altijd met alle regels eens te zijn. Maar dit betekent niét dat je ze gaat negeren. Doe je dit wel, dan lijkt het mij heel logisch dat er consequenties zijn. Dit geldt ook voor afval. Gooi je afval niet waar het thuishoort, maar op straat? Dan moet je begrijpen dat hier een boete aan hangt. Vooral als je willens en wetens je persoonsgegevens weggooit. 'Uhh, hallo…, Zelfveroorzaakte Datalek.' 'Ja, hallo, je spreekt met Beter Boete.'

Doei. Bye. Tschüss.
Met het dumpen van afval zeg je niet alleen vaarwel tegen je geld. Je zegt ook doeg tegen de natuur. Nee, niet 'het ga je goed'. Gewoon… DOEG. Want dit is de boodschap die je laat zien, als je zakken vol afval op straat gooit en niet in de container. De omgeving wordt vies, het milieu wordt aangetast, en ongedierte wordt aangetrokken. Kortom. De samenleving wordt minder leefbaar. Ik begrijp dat de container soms vol zit of kapot is, maar zelfs dan raad ik je aan om een andere oplossing te zoeken. Meld het of wandel even naar een andere container. Ik heb liever dat ik een paar meter extra loop, dan dat mijn buurt viezigheid uitstraalt.

Samen staan wij schoner
Ja, echt! Als een aantal mensen het afval netjes weggooit, dan volgen er meer. Het is heel natuurlijk dat de mens met de kudde meegaat. Als je ziet dat de container omringd is met vuilnis, dan doe je vaak geen moeite meer om het op de juiste manier af te handelen. Dáárom moeten wij ervoor zorgen dat er nooit afval op straat te zien is. Zo blijft wat schoon is, lekker schoon!

Een leefbare omgeving, kunnen wij alleen realiseren als we samenwerken. Doe jij mee?

Veel liefs én met groene groet,

Ik.