'Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd!’
'Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd!’ Privéfoto

De impact van corona

In deze rubriek belichten we iedere week een ondernemer, bedrijf, vereniging of persoon uit Nissewaard. We vragen naar hun ervaringen tijdens deze bijna onwerkelijke Covid-19 periode. Deze week een blik op Carel Martina, een veelzijdige klusjesman.

In 2006 is Carel gestart als ZZP'er, met Schoonmaak en Onderhoudsbedrijf "Geervliet". In eerste instantie betrof het alleen het schoonmaakbedrijf. Al snel werd hij gevraagd voor allerlei kluswerkzaamheden en is het schoonmaken hierdoor meer op de achtergrond gekomen. Hierdoor is het voor Carel niet meer nodig om personeel in dienst te nemen. Bij schoonmaakwerkzaamheden, heeft hij vaak extra handen nodig, omdat dit vaak op meerdere locaties tegelijk kan zijn. Maar nu hij meer 'klussen' heeft dan schoonmaakwerkzaamheden, kan hij het werk prima alleen af. Zijn bedrijf is aan huis gevestigd in Geervliet. 'Ik ben vergelijkbaar met een klusbedrijf. Bij mij kun je voor alles terecht wat met klussen te maken heeft. Van een nieuwe schutting tot een nieuwe badkamer. Eigenlijk alles wat gerenoveerd of vervangen moet worden’, vertelt de goedlachse Carel.

Carel is als kleine zelfstandige volledig op zichzelf aangewezen. Zijn grootse uitdaging is dan ook om niet getroffen te worden door Covid-19. Dat zou direct betekenen dat zijn werkzaamheden en inkomsten stil komen te liggen. Maar het feit dat Carel alleen werkt, maakt het makkelijker om goed afstand te kunnen houden. Volgens een strakke agenda, werkt hij zijn klussen af. Een volle agenda overigens, waar deze duizendpoot erg dankbaar voor is. In tijden als deze, is het hebben van werk niet meer vanzelfsprekend. Maar Carel heeft niets te klagen. 'Door de lockdown zijn de mensen meer thuis en zijn daardoor aan het verbouwen geslagen. Doordat vakanties voor velen niet doorgingen, besteden veel mensen nu het geld aan hun huis of tuin. Hierdoor heb ik gelukkig genoeg werk’, aldus de sympathieke klusjesman.

Carel geeft aan dat het soms lastig is om aan materialen of onderdelen te komen. De aanlevering van materialen duurt momenteel langer dan normaal. Dit is voor hem soms best spannend voor de oplevering van een klus. Het blijft een kwestie van goed plannen om de materialen op tijd binnen te hebben. Een mondkapje is nou niet meteen Carel’s favoriete kledingstuk te noemen. Maar hij draagt hem naar behoren. Deze periode heeft hem toch iets prettigs gebracht, zo zegt hij zelf. 'Door de avondklok ben ik nu op tijd thuis bij mijn vrouw en kinderen’, zo stelt hij tevreden. Ter afsluiting hoopt Carel, dat we binnenkort weer iedereen kunnen ontmoeten en weer moeiteloos naar het buitenland kunnen. Hij vindt dat we de moed erin moeten houden. Het motto van de positieve Carel is dan ook niet voor niets: 'Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd!’.