Jan Spoon houdt het overzicht over de velden van Nieuwenhoorn, de club waar hij al 72 jaar lid van is. Na 40 jaar is hij gestopt als adviseur van het onderhoud van de velden en consul van de KNVB. Foto TvK.
Jan Spoon houdt het overzicht over de velden van Nieuwenhoorn, de club waar hij al 72 jaar lid van is. Na 40 jaar is hij gestopt als adviseur van het onderhoud van de velden en consul van de KNVB. Foto TvK.

Jan Spoon is verbonden aan Nieuwenhoorn

Nieuwenhoorn- Jan Spoon is na 40 jaar gestopt als cultuurtechnisch adviseur en KNVB consul bij voetbalvereniging Nieuwenhoorn. Spoon is een geboren en getogen Nieuwenhoornaar.

Dan Rolandus

Het is voor Jan Spoon vanuit zijn boerderij aan de Rijksstraatweg twee keer rollen naar het sportpark van Nieuwenhoorn onder aan de dijk. ‘'Ik ben rond 1950 in de B-junioren van Nieuwenhoorn begonnen en ik was 16 jaar toen ik in het eerste terecht kwam. Ik zat op de HBS in Brielle. Het enige wat je in die tijd had was voetbal en dat deed ik graag.'' Jan Spoon speelde in die tijd met mannen als Henk Briggeman, Daan den Doelder, Cees Muilenburg, Piet Briggeman en Arie Rietdijk. ‘'Arie Rietdijk was een veel scorende spits en kwam Rockanje. Later is hij bij ons keeper geworden, dat kon hij ook. Ik heb zelfs nog gespeeld met Frans den Doelder, maar die was toen nog erg jong. We speelden in de RVB. Na het kampioenschap in 1951 kwamen we uit in de vierde klasse van de KNVB.'' Nieuwenhoorn speelde in de vierde klasse tegen ploegen als Hermandad, Ursus, HION, NADO-Vooruitgang, RDM, VND, Dindua, EDS, DZB en Martinit. Jan Spoon speelde later in het derde of vierde elftal. ‘'Het eerste elftal ging voor een uitwedstrijd met de bus. Wij gingen met de auto naar Rotterdam om een wedstrijd te spelen. We vertrokken om 12.00 uur en waren om 18.00 uur weer thuis. We hadden in die tijd weinig anders te doen. De enige hobby was voetbal. Ik heb altijd met plezier gevoetbald, het was gezellig en we werden regelmatig kampioen.''

Klassiekers
Jan Spoon is de club naast zijn drukke werkzaamheden bij zijn landbouwbedrijf altijd trouw gebleven. ‘'Vroeger liepen de paarden van verschillende dorpsgenoten op het voetbalveld om het gras kort te houden, waarop ik soms de paardenmest van het veld moest ruimen.'' De Nieuwenhoornaar kijkt met plezier terug naar de wedstrijden van het eerste elftal. ‘'Vroeger waren de derby 's tegen Hellevoetsluis, OVV, WRW of PFC voor veel publiek echte klassiekers. Mijn vrouw Co en ik hebben later als supporter veel plezier beleefd aan de wedstrijden van Nieuwenhoorn, toen het op zondag in de top van de hoofdklasse van de KNVB speelde. Er gingen altijd veel supporters mee naar de uitwedstrijden en thuis was het altijd een vol huis.'' Jan Spoon (84) heeft zijn sporen bij de voetbalclub Nieuwenhoorn wel verdiend.'' Zo was hij 40 jaar het vaste aanspreekpunt voor het onderhoud van de voetbalvelden en was in die periode ook ongeveer 25 jaar consul van de KNVB. Jan Spoon was voor de wedstrijdsecretaris van Nieuwenhoorn de contactpersoon voor het vrijgeven van de voetbalvelden nadat deze bij wisselvallige weersomstandigheden eerst in de vroege ochtenduren waren geïnspecteerd. Lid van Verdienste Jan Spoon, die in 2019 werd benoemd tot erelid van de club, is al 72 jaar lid van Nieuwenhoorn. ‘'Ik hoop nog een aantal jaren lid van de club te mogen blijven.''