Jaarlijks organiseert platform Wijzer in Geldzaken de Week van het geld.
Jaarlijks organiseert platform Wijzer in Geldzaken de Week van het geld. Shutterstock

Achttien en op eigen benen: handige tips & tricks

Als je achttien wordt veranderd er veel. Je mag meer, zoals je eigen abonnementen afsluiten, een lening aangaan of iets kopen op afbetaling. Maar er zijn ook verplichtingen. Denk aan een zorgverzekering. Je wordt, zoals dat heet, geacht financieel zelfstandig te zijn. We hebben de belangrijkste dingen die je moet regelen op een rijtje gezet. Ook goed om te weten als je (groot)ouder van een bijna achttienjarige bent.

Als je achttien wordt val je niet meer automatisch onder de zorgverzekering van je ouders. Vaak kun je nog wel via je ouders verzekerd blijven. Dat lijkt aantrekkelijk, maar je ouders hebben soms een uitgebreid pakket aanvullende verzekeringen die niet altijd nodig zijn. Als jongere gebruik je vaak minder zorg en ben je meestal goedkoper uit met een eigen verzekering.

De kans is groot dat je recht hebt op de zorgtoeslag. Dat is ook zo als je bij je ouders verzekerd blijft. Vraag je zorgtoeslag alleen aan via de website van de Belastingdienst. Betaal nooit voor het aanvragen van je zorgtoeslag. Lukt het niet met het aanvragen van de zorgtoeslag? Zoek dan hulp bij een toeslagenservicepunt. Als je nog geen DigiD hebt, vraag die dan aan. Met een persoonlijke DigiD log je in op websites van de overheid. Je kunt een DigiD gebruiken voor de aanvraag van een zorgverzekering maar ook voor studiefinanciering. Voor de DigiD heb je je burgerservicenummer nodig. Dit nummer staat in je paspoort of op je identiteitskaart.

Studiebeurs

Zolang je nog op de middelbare school zit, kun je een tegemoetkoming scholieren aanvragen. Deze tegemoetkoming komt in de plaats van de kinderbijslag die je ouders elk kwartaal ontvingen. Je vraagt de tegemoetkoming aan bij DUO. Zodra je gaat studeren aan het MBO, HBO of WO kun je een studiebeurs of lening aanvragen. Ook dan kan het inkomen van je ouders van invloed zijn op je recht op een aanvullende beurs. Vraag deze beurs altijd aan, ook als je denkt er geen recht op te hebben. Er kan iets veranderen en DUO kan dan zelf via de Belastingdienst zien of je er voor in aanmerking komt. Je krijgt het geld dan automatisch op je rekening gestort en dit geld hoef je niet terug te betalen, in de meeste gevallen wel onder de voorwaarde dat je binnen 10 jaar afstudeert.

Buffer

Er kunnen altijd onverwachte dingen gebeuren die geld kosten. Als je 18 wordt ben je hier zelf verantwoordelijk voor. Het is handig om een spaarpotje te hebben dat je kunt gebruiken voor dit soort tegenvallers. Open bij je betaalrekening ook meteen een aparte spaarrekening. En maak automatisch elke maand een klein bedrag over. Dat is een kleine moeite en je hoeft er daarna niet meer aan te denken. Alle kleine beetjes helpen.

Hulp voor en door jongeren

Voor tips en hulp over geldzaken kunnen jongeren ook terecht op MoneyFit.nl. Op dit jongerenportaal van de Nederlandse Schuldhulproute vind je aansprekende informatie over alles wat met geld te maken heeft binnen de thema's studeren, werken, gezondheid, vrije tijd, wonen en bovenal geld besparen. Daarnaast kun je er terecht voor persoonlijk contact met een jongerenmaatje bij jou in de buurt, die je kan helpen als je zorgen hebt over geld. Samen gaan jullie dan op zoek naar mogelijkheden en oplossingen.


Bron: Wijzer in Geldzaken (www.wijzeringeldzaken.nl/18-worden)