Beginnen met beleggen

Nu de spaarrentes vrijwel nihil zijn, wordt beleggen interessanter voor mensen die wat geld achter de hand hebben. Maar hoe begin je?

Wat is beleggen? Met het kopen van aandelen verbind je je als het ware met een bedrijf. Gaat het goed met het bedrijf, dan stijgt vaak ook de waarde van je aandeel. Gaat het daarentegen minder, dan wordt ook je aandeel minder waard.
Naast aandelen kun je ook beleggen in obligaties. Dat is feitelijk een lening aan een bedrijf of overheid, waarover je rente ontvangt. Beleggen in obligaties is meestal minder riscovol dan in aandelen, maar het rendement is vaak ook iets lager. Je kunt beleggen in één bedrijf, of meerdere, of in een beleggingsfonds: in zo’n fonds zitten verschillende aandelen en/of obligaties. Hiermee spreid je risico's èn kansen.
Een verstandige belegger belegt alleen met geld dat hij of zij kan missen, en waarvan je verwacht het de komende jaren niet nodig te hebben. Veel hoeft dat niet altijd te zijn. In sommige fondsen kun je al voor 50 euro instappen.

Je kunt zelf gaan beleggen. Dat betekent wel dat je je in de materie moet verdiepen en tijd en aandacht moet geven aan de ontwikkeling op de financiële markten. Fondsbeleggen is minder arbeidsintensief. Je kunt ook een professional inschakelen. Via internet zijn er veel mogelijkheden om aanbieders en fondsen met elkaar te vergelijken.