Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Leer je kind spelenderwijs omgaan met geld

Jong geleerd is oud gedaan, en dat geldt ook voor het leren omgaan met geld. Kinderen die dat op jonge leeftijd al meekrijgen hebben daar levenslang profijt van.

En één van de middelen om kinderen met geld om te leren gaan is... ze geld geven. De overheid raad aan om kinderen vanaf ongeveer 6 jaar zakgeld te geven. De hoogte daarvan hangt uiteraard ook af van je eigen financiële situatie èn van wat je verwacht dat het kind er mee gaat doen. Voor kinderen onder de tien jaar werkt contant geld het best. Zo leren ze de verschillende munten en waardes kennen. Vanaf een jaar of tien kun je beginnen met kinderen te leren om te pinnen. Dat is handig, want op de middelbare school hebben ze dat vaak al nodig, bijvoorbeeld in de kantine. Maar let op: daar is wel wat 'ondertiteling' bij nodig, want elektronisch geldverkeer is abstract. Loop daarom geregeld met je kind de rekeningafschriften na. Zo leren ze overzicht te houden op wat er binnenkomt en uitgegeven wordt.

Afspraken

Wat kunnen en mogen kinderen met hun eigen geld? Maak goede afspraken over wat er bijvoorbeeld gespaard moet worden en wat ze 'vrij' te besteden hebben. En natuurlijk: zakgeld is ook leergeld. Dus bespreek met hen spaarplannen om die ene grote aankoop te kunnen doen. Daarin is consequent zijn van belang. Gebruik zakgeld niet als straf of beloning. Een miskoop kan ook een leermoment zijn. Spring ook niet te snel bij. Het is belangrijk dat kinderen leren dat niet alles zo maar kan. Zo leren ze de waarde van dingen.
Er komt een moment dat kinderen moeten gaan leren dat er ook noodzakelijke uitgaven zijn. Een goede manier om dat te doen is kleedgeld geven. Het wordt aangeraden om dat vanaf een jaar of 12, 13 te doen. De doorsnee scholier krijgt ongeveer 50 euro per maand aan kleedgeld. Het is belangrijk om hierover goede afspraken. Het Nibud heeft op haar website een aantal goede tips: www.nibud.nl/consumenten/kleedgeld.

Begin klein, en bouw het langzaam op. Naarmate het kind ouder wordt komen er meer dingen bij kijken, zoals bijbaantjes, verjaardagsgeld en dergelijke. Maak het ook niet te zwaar, maar laat het kind spelenderwijs leren!