De lees-/mediacoaches poserend met de nieuwe brochure. Foto: (WB)
De lees-/mediacoaches poserend met de nieuwe brochure. Foto: (WB)

Bibliotheek Westland introduceert nieuwe brochure onderwijsproducten

Naaldwijk - Leerlingen die plezier hebben in lezen, duiken vaker in een verhaal en verhogen vanzelf hun taalniveau. En taal is belangrijk, het is een voorwaarde om mee te kunnen doen in onze maatschappij. De Bibliotheek ondersteunt scholen bij het stimuleren van leesplezier en het vergroten van de digitale geletterdheid van leerlingen.

Elk schooljaar biedt Bibliotheek Westland educatieprogramma's voor het primair onderwijs aan. Deze programma’s worden steeds doorontwikkeld op basis van continue afstemming met scholen en de ontwikkelingen in de samenleving. De programma’s vormen een doorlopende leerlijn met BoekStart in de bibliotheek en kinderopvang.

Brochure
Jaarlijks worden de educatieprogramma's in een aantrekkelijk vormgegeven brochure aangeboden aan de scholen. Onlangs is de brochure 2020/2021 van de persen gerold. "Uiterlijk begin juni gaat de brochure de deur uit, zodat scholen nog voor de zomer kunnen intekenen op onderdelen", vertelt Carla van Ginneken, namens Bibliotheek Westland verantwoordelijk voor het samenstellen van het programma. "Aansluitend kan ik aan de slag met het maken van een jaarschema."De planning van dit schooljaar viel in het water. Vanwege de corona-uitbraak zag de Bibliotheek zich de afgelopen periode genoodzaakt om verschillende activiteiten af te blazen, waaronder de bibliotheekbezoeken voor groepen 3.
"Scholen die daarvoor openstaan kunnen de komende tijd alsnog een verkort programma volgen", geeft Carla aan.

BiebLab
Vorig jaar werden de diverse programma’s 402 keer aangevraagd. Via deze weg werden 9700 leerlingen bereikt, weet Carla. Uitgangspunt van de onderwijsproducten is het bevorderen van leesplezier, mediawijsheid en digitale vaardigheden. Het aanbod bestaat uit leskisten, bibliotheekbezoeken, diverse lesprogramma’s en excursies naar bijvoorbeeld het BiebLab. "Voor een aantal scholen is het lastig gebleken om voor de BiebLab-excursie naar ’s-Gravenzande te reizen", verklaart Carla. "Daarom is er nu ook de mogelijkheid om het BiebLab te bezoeken in de plaatselijke bibliotheek. De lees-mediacoach neemt materialen vanuit het BiebLab mee naar de gewenste bibliotheekvestiging."