Vanwege het neerslagtekort worden droogtegevoelige dijken vroegtijdig geïnspecteerd door medewerkers van het Hoogheemraadschap van Delfland. Foto: (PR)
Vanwege het neerslagtekort worden droogtegevoelige dijken vroegtijdig geïnspecteerd door medewerkers van het Hoogheemraadschap van Delfland. Foto: (PR)

Dijken vroegtijdig geïnspecteerd vanwege droogte

Westland - De afgelopen maanden heeft het nauwelijks geregend. Vanwege het aanhoudende neerslagtekort worden kilometers droogtegevoelige dijken in ons gebied vroegtijdig geïnspecteerd door het Hoogheemraadschap van Delfland. Het gaat om dijken die op veengrond liggen.

Veendijken nemen water op als een soort spons en zijn daardoor stevig genoeg om rivierwater tegen te houden. Maar omdat het zo weinig regent, drogen de dijken langzaam uit en ontstaan er scheuren. Als de dijk scheuren heeft waar het water doorheen loopt, dan kan de dijk doorbreken. Zo'n dijkdoorbraak kan grote gevolgen hebben. Het achterliggende gebied kan dan helemaal onder water komen te staan.
"We hebben nog nooit zo vroeg in het jaar zoveel droogte gehad. Dat is echt ongekend", aldus dijkinspecteur Oscar van Dam.
Voorgaande jaren begonnen de medewerkers van het Hoogheemraadschap van Delfland eind mei/begin juni met inspecteren. Nederland wordt steeds droger, zo constateert Van Dam. "De behoefte aan neerslag wordt steeds groter. En dan moet het echte droogteseizoen, de zomer, nog beginnen."
"Veendijken zijn extra gevoelig voor droogte", legt Van Dam uit. "Die drogen gemakkelijker uit, omdat ze uit plantenmaterialen bestaan. Als ze eenmaal zijn uitgedroogd, zijn ze ook slechter weer nat te krijgen."
Volgens Van Dam moet het echt flink hevig gaan regenen voor het tekort is weggewerkt. "Als het zo droog blijft dan zijn we alleen maar aan het inspecteren en repareren."
Met zijn prikstok loopt hij over de dijken om te kijken waar er scheuren zitten. Die scheuren worden geregisteerd in een speciale app. Waar nodig wordt actie ondernomen en de scheuren gedicht. "Hierdoor wordt voorkomen dat er verdere schade kan ontstaan."
Met een mix van speciale kleikorrels en gewone klei worden de gaten gedicht. Van Dam spreekt van een 'tijdeliijke oplossing'. "Uiteindelijk gaat ook de klei scheuren. Een echte oplossing hebben we nog niet."
Naast de dijkinspecteurs van Delfland, lopen ook muskusrattenbestrijders momenteel controles.
Muskusratten graven uitgebreide gangenstelsels in dijken en vormen daardoor een bedreiging voor de waterveiligheid.
Om het waterpeil op hoogte te houden pompt het Hoogheemraadschap van Delfland op dit moment 260 miljoen liter per dag uit het Brielse Meer. "Dat zijn vier olympische zwembaden per uur", weet Anja van Rijn, woordvoerder van Delfland. Ze vervolgt: "Een goed waterpeil en voldoende zoet water zijn belangrijk voor de leefbaarheid van ons gebied. Voor de waterkwaliteit in sloten en vaarten, als bron van gietwater in de glastuinbouw en op de boerderij, als drinkwater voor weidevee en als proceswater voor de industrie. Ook voor de droogtegevoelige dijken in ons gebied is het belangrijk dat de waterpeilen op orde blijven."