Afgelopen zaterdag had DOS Monster diverse toestellen uitgestald staan op het schoolplein van De Zeester. Foto: (WB)
Afgelopen zaterdag had DOS Monster diverse toestellen uitgestald staan op het schoolplein van De Zeester. Foto: (WB)

Als binnen sporten nog niet mag, dan maar naar buiten...

Monster - Het was een onaangename boodschap voor veel verenigingen en sportscholen woensdagavond 6 mei van premier Rutte: in een hal of zaal sporten is tot 1 september nog niet toegestaan. En dus zit er niets anders op dan naar buiten te gaan.

Op de site van de Rijksoverheid staat het volgende: "Binnen sporten is nog niet toegestaan omdat bij het sporten aerosolen vrijkomen, hele kleine vochtdruppeltjes in de lucht. Binnen vormen deze een risico voor de verspreiding van het virus. Daarom mag voorlopig alleen in de buitenlucht gesport worden."
Dat maakt bij sportschoolhouders en besturen van binnensport-verenigingen de nodige creativiteit los. Ze tasten de grenzen af van wat wel mag: de dienstverlening voor de deur dus maar. Sinds 9 mei valt er ook bij DOS Monster weer wat activiteit te bespeuren. Weliswaar niet in de vertrouwde gymzaal maar op het naast gelegen schoolplein van De Zeester. Vrijwel dagelijks worden de turntoestellen naar buiten gesleept. De KNGU is blij met initiatieven als die van DOS Monster. Maar voor de turnbond blijft vooralsnog onduidelijk waarom – zeker door de jongere jeugd - niet in de zaal kan worden gesport. "Het hier gaat om een niet-contactsport en de sport wordt vooral beoefend door kinderen (lage risicogroep)", zo valt te lezen in een persbericht. "Door de maatregel die het kabinet heeft afgekondigd, worden ruim 200.000 gymsportkinderen (letterlijk) in de kou gezet."