Het schilderij van Camping Polanen in Monster van de hand van kunstschilder Van Ettinger. Foto: (PR)
Het schilderij van Camping Polanen in Monster van de hand van kunstschilder Van Ettinger. Foto: (PR)

Westlands Museum toont bijzondere schatten

Vanwege het coronavirus is het Westlands Museum tijdelijk gesloten. Daarom worden de komende tijd wekelijks bijzondere objecten voor het voetlicht gehaald. Vandaag: het schilderij van Camping Polanen in Monster.

Het museum kreeg recent bij verrassing een schilderij geschonken van Camping Polanen in Monster. Deze camping lag ooit aan de Claes de Wijckerlaan in Monster, die grensde aan het terrein waar in de middeleeuwen kasteel Polanen heeft gestaan. De eigenaar van de camping, de heer van der Sande had voor de inrichting van de kantine kunstschilder Van Ettinger opdracht gegeven om van elk Westlands dorp een schilderij te maken. Dit had wel wat voeten in de aarde want Van der Sande had de schilderijen al grotendeels betaald maar heeft vervolgens jaren op de levering moeten wachten. Zo'n twintig jaar geleden werd de kantine van de camping opgeheven en werden de schilderijen verworven door het Westlands Museum. Eén schilderij hield Van de Sande zelf, die van de camping Polanen, maar die is nu bij de verzameling gevoegd.
Borgert Carolus van Ettinger (1916-1991) was een kunstschilder die gespecialiseerd was in dorpsgezichten en landschappen. Hij werd geboren in Den Haag waar hij studeerde aan de Haagse academie voor Beeldende Kunsten. Van Ettinger voltooide in zijn leven vele honderden schilderijen.