Minister van Nieuwenhuizen in gesprek met directeur Els Benen en verkeersleerkrachten van de Pieter van der Plasschool. Foto: (PR)
Minister van Nieuwenhuizen in gesprek met directeur Els Benen en verkeersleerkrachten van de Pieter van der Plasschool. Foto: (PR)

Minister Cora van Nieuwenhuizen deelt pluim uit

Wateringen - Kom zoveel mogelijk lopend of met de fiets naar school toe. Dat adviseert Veilig Verkeer Nederland (VVN) in het kader van de herstart van scholen. Ouders die hun kind toch met de auto willen brengen en halen, krijgen het advies om op afstand van de school te parkeren en het laatste stuk te lopen.

'De scholen zijn weer begonnen'. Spandoeken met die tekst hangen weer in de verschillende Westlandse kernen. De VVN-campagne, die in samenwerking met de gemeente wordt uitgevoerd, heeft tot doel mensen alert te maken op de kinderen die sinds maandag 11 mei weer naar school gaan. De capmpagne is gericht op het voorkomen van verkeersslachtoffers onder scholieren. Automobilisten wordt gevraagd schoolomgevingen te mijden en hun snelheid in de omgeving van kinderen aan te passen. Normaal worden de spandoeken bij het begin van een nieuw schooljaar opgehangen. Nu is er dus een tussentijdse campagne.
Dat de scholen weer mogen opstarten, betekent echter nog niet dat alles weer als vanouds is. Er gelden bergen aan maatregelen voor de anderhalvemetersamenleving. Ook de verkeerssituatie in de schoolomgeving vraagt om een andere aanpak. Om de verkeersstromen goed te laten verlopen, stelde VVN voor scholen, gemeenten en ouders een protocol op: ‘De nieuwe richtlijnen verkeersveilig toepassen in de schoolomgeving’. "Twee belangrijke tips zijn kinderen zelfstandig naar school te laten gaan als ze dat kunnen en zoveel mogelijk lopend of op de fiets naar school te komen", vertelt Evert-Jan Hulshof, directeur van VVN.

Hoog bezoek
De Pieter van der Plasschool in Wateringen is één van de vele basisscholen die gebruik maakt van de VVN-verkeersmethode en kreeg donderdagochtend hoog bezoek. Op gepaste afstand stak verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen leerkrachten, kinderen en ouders een hart onder de riem in deze tijd waarin de schoolomgeving enkel en alleen het domein is van kinderen en hun leerkrachten. "Het is mooi om te zien hoeveel leerlingen zelfstandig te voet en op de fiets naar school komen", aldus de minister. "Jonge kinderen worden door hun ouders lopend of op de fiets begeleid naar school. Hoe minder auto’s, hoe meer ruimte voor iedereen. En hoe minder maatregelen er nodig zijn om de schoolomgeving aan te passen."
"Deze lastige tijden vragen om veel flexibiliteit en creativiteit op onze scholen. Niet alleen als het gaat om het lesgeven zelf, maar ook bij het brengen en halen van de kinderen naar school. Mooi om te zien hoe De Pieter van der Plasschool, net als heel veel andere basisscholen in ons land, met hulp van VVN zorgt voor een veilige schoolomgeving. Dat verdient echt een groot compliment aan alle leerkrachten, ouders en natuurlijk de leerlingen zelf."