'Exploitatie kermissen in Westland: particulier initiatief'

Naaldwijk - De gemeenteraad opteert voor het loslaten van het innen van kermisgelden door de gemeente. De Westlandse raadsfracties hadden drie scenario's voorgelegd gekregen waarover ze zich donderdag tijdens de Commissie Bestuur mochten uitspreken. Bij een meerderheid van de partijen is er een voorkeur voor optie B.

"Dit is de privaatrechterlijke overeenkomst tussen twee partijen waar de gemeente geen deel van uitmaakt", benadrukte burgemeester Bouke Arends. "Vanuit die invalshoek kunnen wij geen bindende voorschriften geven over hoe de besteding of de verantwoording van die gelden moet plaatsvinden. We kunnen er hooguit het gesprek over aangaan met organisatoren."
De organisatie van kermissen is in Westland op verschillende manieren geregeld. Zo is er in Naaldwijk en De Lier geen sprake van afdracht van opgehaalde kermisgelden aan de gemeente. Wateringen en 's-Gravenzande ontvangen geen kermisgelden, maar krijgen subsidie. B en W buigt zich momenteel over de vraag of en hoe er een uniforme regeling opgesteld kan worden.