Het lukt Westbeach maar niet om de status 'strandpaviljoen' te krijgen.
Het lukt Westbeach maar niet om de status 'strandpaviljoen' te krijgen.

'Van bloeiend bedrijf naar bloedend bedrijf'

Monster - Moedeloos en verdrietig. Zo omschrijft Paul Verhoeven, eigenaar van sport- en recreatiebedrijf Westbeach op strand Molenslag, zijn gemoedstoestand. Al zeven jaar lang vecht hij om zijn outdoor-paviljoen gelijk te laten stellen aan de negen Westlandse standtenten, die wel zijn aangemerkt met een horecabestemming. Maar nog altijd is het hem niet gelukt om de juiste vergunningen daarvoor in de wacht te slepen.

Westbeach is in 2005 begonnen als kite- en surfschool en in de loop der tijd gegroeid tot evenementenbureau waar diverse Westlandse scholen, bedrijven, families, sporters en vrienden in de zomer strand- en wateractiviteiten doen. Verhoeven zou zijn klanten graag ook eten en drinken willen aanbieden, maar horeca-activiteiten krijgt hij vooralsnog niet vergund. Het college besloot op 6 mei een omgevingsvergunning te weigeren. Het vestigen van een strandpaviljoen voor recreatie en horeca is niet toegestaan op gronden met de bestemming ‘natuur-ecologische verbindingszone’, aldus B en W. Tevens is in het huidige bestemmingsplan Kust opgenomen dat er maximaal negen strandpaviljoens mogen worden geplaatst langs de Westlandse kust en dat aantal is reeds bereikt. "Vanuit de stoel wordt er besloten over de toekomst van een bedrijf, niemand van de gemeente is langs geweest of heeft contact gezocht", stelt Verhoeven in een schriftelijke inspreektekst tijdens de Commissie EFO op woensdag 13 mei. "Het college beseft niet dat bijna alle Westlandse scholen bij ons komen sporten, dat we een maatschappelijk belang hebben, sterker nog een opleidingsinstituut zijn voor diverse outdoor opleidingen. Wij hebben onze eigen doelgroep en zijn geen concurrent voor de buren. Dit huidige college laat zich leiden door de mening van de twee andere strandexploitanten te Monster en een bestemmingsplan dat ruim tien jaar oud is."
In de in 2018 opgestelde Kustvisie is wel ruimte voor tien strandpaviljoens, maar dat stuk is nooit vastgesteld en slechts ter kennisgeving aangenomen. "De kustvisie is daarmee naar de prullenbak verwezen", verklaarde burgemeester Arends eerder daarover. Evenwel werd een motie van D66 waarin het college wordt opgeroepen alsnog te komen tot een tiende strandpaviljoen op 21 mei 2019 nagenoeg unaniem door de raad aangenomen.
Inmiddels heeft Verhoeven 45.000 euro aan dwangsommen aan zijn broek hangen. "Dit college heeft van een bloeiend bedrijf een bloedend bedrijf gemaakt en zorgt ervoor dat ik waarschijnlijk failliet ga. Wat ze hier mee willen bereiken is mij een raadsel. We zijn nu circa 100.000 euro kwijt en waarvoor? We hebben een brief ontvangen waarin staat vermeld dat zelfs het nuttigen van eigen consumpties verboden is. Als mijn personeel een drankje drinkt, ontvang ik een dwangsom van 25.000 euro. Bizar..."
Verhoeven is de wanhoop nabij en is een petitie gestart om de gemeente op andere gedachten te brengen.