Connected rijden biedt vele voordelen: o.a. minder brandstofverbruik en prettiger rijden voor de chauffeur. Foto: (PR)
Connected rijden biedt vele voordelen: o.a. minder brandstofverbruik en prettiger rijden voor de chauffeur. Foto: (PR)

Groen licht voor 'connected' vrachtverkeer FloraHolland

Naaldwijk - Op de belangrijkste logistieke routes in Westland kunnen vervoerders uit Zuid-Holland prioriteit aanvragen bij slimme verkeerslichten. Zij krijgen vaker groen licht en kunnen flink besparen op tijd en brandstof.

De provincie Zuid-Holland werkt hiervoor samen met softwarebedrijven, andere overheden en de transportsector onder de noemer 'Connected Transport Corridor Zuid-Holland'. Tientallen vervoerders zijn inmiddels aangesloten bij connected rijden.
Hoe werkt connected rijden? De vrachtwagens van de deelnemende vervoerders zijn voorzien van technologie en software om communicatie met de slimme verkeerslichten mogelijk te maken. Vrachtwagenchauffeurs kunnen prioriteit aanvragen via hun boordcomputer of app (op smartphone) en de intelligente verkeersregelinstallatie detecteert vervolgens de naderende vrachtwagen en kan prioriteit geven; buiten de spits en als de verkeerssituatie dat toelaat. De slimme verkeerslichten staan (en worden geplaatst) op routes met veel vrachtverkeer. Naast het kunnen aanvragen van prioriteit biedt connected rijden nog vele andere voordelen door het slim gebruiken en delen van beschikbare data. Denk aan verkeersinformatie op maat: onder andere maximumsnelheid, wegwerkzaamheden, files en ongevallen. In Westland staan inmiddels tienslimme verkeerslichten.