Donderdagmiddag ging burgemeester Arends op uitnodiging van WestlandOntmoet als eerste ‘coronaproof’ op bezoek. Foto: (PR/Thierry Schut)
Donderdagmiddag ging burgemeester Arends op uitnodiging van WestlandOntmoet als eerste ‘coronaproof’ op bezoek. Foto: (PR/Thierry Schut) Thierry Schut

Toch op bezoek bij De Kreek
dankzij 'het ontmoetingskasje'

's-Gravenzande - Bij woonzorgcentrum De Kreek in 's-Gravenzande kunnen bewoners sinds lange tijd weer bezoek ontvangen. Achter glas, dat wel. Een speciaal 'ontmoetingskasje', gekatalyseerd door WestlandOntmoet, maakt dit mogelijk.

Het ontmoetingskasje bestaat uit twee ruimtes, die elk een eigen ingang hebben. Mensen kunnen elkaar verstaan, doordat de glazen tussengevel niet geheel tot boven sluit. Het verzorgingshuis mag het kasjes na de coronacrisis houden als aandenken.
Op donderdagmiddag 14 mei ging burgemeester Bouke Arends op uitnodiging van WestlandOntmoet als eerste ‘coronaproof’ op bezoek in het ontmoetingskasje bij De Kreek. Sinds maandag kunnen bewoners en dierbaren elkaar ondanks de coronamaatregelen weer in het echt zien en spreken, zonder besmettingsgevaar. Hoewel ze elkaar door een glazen scheidingswand geen knuffel kunnen geven, ontmoeten ze elkaar toch in levende lijve. En daar hebben de bewoners lang naar uitgekeken, weet Ilonka Ouwendijk, manager Marketing, PR & Communicatie van Pieter van Foreest. "Wij zijn WestlandOntmoet dan ook zeer erkentelijk voor haar initiatief en inzet in het mogelijk maken van bezoek voor de bewoners van een aantal locaties."

Menselijk contact
Het bezoekverbod om verspreiding van het coronavirus te voorkomen ging op 20 maart in en trekt een zware mentale wissel op verpleeghuisbewoners, familieleden en zorgverleners. Het plaatst verpleeghuizen voor een duivelsdilemma. Ze moeten kiezen tussen bescherming van kwetsbare ouderen en de kwaliteit van de laatste levensfase. WestlandOntmoet vond een creatieve oplossing zodat naasten hun geliefde toch een groet kunnen brengen: het ontmoetingskasje.
De komende weken wordt ook op het eigen terrein van de Sonnevanck in ‘s-Gravenzande, Hooge Tuinen in Naaldwijk, De Terwebloem in Poeldijk en de Triangel in De Lier een ontmoetingskasje gebouwd. "Ook als bezoek aan verzorgingshuizen straks weer versoepeld mogelijk is, blijven de kasjes staan. Ze zijn dan bijvoorbeeld te gebruiken als moestuin", aldus Piet van der Valk, medeinitiatiefnemer van WestlandOntmoet.

Blije bewoners
Wethouder Piet Vreugdenhil omarmt het initiatief: “De maatregelen tegen het virus zijn nodig, maar zorgen ook voor veel verdriet. Het is heel waardevol dat mensen elkaar op deze manier toch kunnen ontmoeten. Dat maakt zowel de bewoners als hun familieleden erg blij.”

Het initiatief van WestlandOntmoet is mogelijk gemaakt door de betrokkenheid van de gemeente Westland, Fonds 1818 en Rabobank Westland. WestlandOntmoet is een initiatief van Bibliotheek Westland, gemeente Westland, Piet van der Valk en Vitis Welzijn.