De bever breidt zijn leefgebied steeds verder uit.Foto: (PR/Natuurmonumenten, Hans Dissel)
De bever breidt zijn leefgebied steeds verder uit.Foto: (PR/Natuurmonumenten, Hans Dissel) Foto: PR/Natuurmonumenten, Hans Dissel

Uniek: Levende bever gespot vlakbij Westland

Regio - Voor het eerst sinds twee eeuwen is er een levende bever gezien in onze regio. Een bewoner van Zweth, een dorp gelegen tussen Rotterdam en Delft, wist het dier vast te leggen op beeld.

Hoogheemraad Marcel Belt is heel erg blij met dit nieuws: "Als waterschap werken wij dagelijks aan het verbeteren van de waterkwaliteit en de habitat voor dieren in en om het water. Ik hoop dat de bever zich thuisvoelt in Delfland en dat hij zich blijvend in ons gebied vestigt. Bevers zijn prachtige dieren om te zien en zij hebben een gunstige invloed op de biodiversiteit.”
Ook de Algemene Waterschapspartij laat weten de bever een warm hart toe te dragen. Maar volgens fractievoorzitter Hans Middendorp moeten er niet teveel bevers komen. "Het zijn flinke gravers: ze kunnen enorme holen graven in kades of dijken of bijvoorbeeld onderaan het talud van een snelweg."

Beverprotocol
Daarom pleit hij voor een beverprotocol, waarin moet worden vastgelegd hoe om te gaan met bevers bij toekomstige schade en overlast. Maar ook welke maatregelen Delfland kan nemen zodat afschot van bevers niet nodig zal zijn. Verder moeten de muskusrattenvangers vanaf nu hun ogen open houden voor bevers, zo vindt de partij.