Vier lichamen zijn geborgen, het vijfde slachtoffer van het surfdrama voor de kust van Scheveningen is na dagen intensief zoeken nog altijd niet gevonden. Foto: (PR/KNRM)
Vier lichamen zijn geborgen, het vijfde slachtoffer van het surfdrama voor de kust van Scheveningen is na dagen intensief zoeken nog altijd niet gevonden. Foto: (PR/KNRM)

KNRM-vrijwilliger Eric: 'De zee is onvoorspelbaar'

Ter Heijde - Een keiharde noorderwind, een gigantische laag zeesop en meters hoge golven. Dat waren de condities waaronder maandagavond 11 mei bij het Noordelijk Havenhoofd van Scheveningen een groep surfers ernstig in de problemen kwam. Een ongekende reddings- en bergingsoperatie volgde, waarbij ook de KNRM Ter Heijde betrokken was. Bij het surfdrama kwamen vijf jonge mensen om het leven.

Uit het hele land komen geschokte reacties op de fatale gebeurtenis voor de Scheveningse kust. Ook bij de KNRM is de klap hard aangekomen.
"Veel surfers zijn bevriend met de redders van de KNRM en andere hulpverleners die te hulp zijn geschoten. Uit de surfcommunity in Scheveningen komen de laatste jaren veel nieuwe vrijwilligers, om het team van de reddingbootbemanning versterken. De onderlinge band is hecht en dat maakt deze ramp zwaar voor alle betrokkenen", schrijft de organisatie op haar website.
Eric van den Akker, vrijwilliger bij de KNRM in Ter Heijde, werd die bewuste maandagavond opgepiept door de kustwacht. "Station Scheveningen was al een kwartiertje eerder gealarmeerd, dus we stonden als station Ter Heijde al een beetje op scherp", vertelde hij een dag later in de talkshow M. Via de scanner luisterde hij thuis mee met het marifoon verkeer. De berichtgeving was verontrustend; er werd gesproken over meerdere personen. Niet veel later ging zijn pieper en begaf hij zich vliegensvlug naar het boothuis om vervolgens zijn pak aan te trekken en op de boot te springen. "Op de boot kregen we allerlei informatie binnen vanuit de kustwacht", memoreerde Van den Akker, die een inktzwart scenario zag opduiken. "Met het aanvaren richting Scheveningen hoorden we dat er al een reanimatie was gestart bij twee surfers en dat er nog drie รก vier vermisten waren. Dan weet je dat het een hele serieuze melding is en dat doet wel wat met je."
In eerste instantie hoopte Van den Akker de vermiste surfers nog levend uit het water te kunnen halen, maar naarmate de tijd vorderde vervloog alle hoop op een goede afloop. "Na drie uur zoeken ging de reddingsactie over in een bergingsactie. Dat is heftig!"
"De zee is zo onvoorspelbaar", vervolgde hij. "Daar valt niet mee te spotten. De meest ervaren zwemmer, surfer of kiter kan ten onder gaan. Ik doe dit werk nu dertien jaar, maar dit heb ik nog niet eerder meegemaakt, met vijf mensen tegelijk."
Maandagavond werd om 22.30 uur vanwege het invallen van de duisternis besloten om te stoppen met zoeken. KNRM Ter Heijde keerde terug naar haar thuishaven in Westland. Bij terugkomst in het boothuis maakten de vrijwilligers de boot weer uitruk gereed voor de volgende actie. Ook volgde er nog een nabespreking en werd er wat met elkaar gedronken. Dinsdagochtend vertrokken de reddingswerkers weer in alle vroegte vanuit Ter Heijde om verder te zoeken. Van den Akker voegde zich bij de walploeg en zocht in de branding naar de vermiste watersporters. Twee lichamen werden uit het water gehaald. Het lichaam van de vijfde surfer werd wel gezien, maar kon niet geborgen worden.
De slachtoffers waren zeer ervaren zwemmers en surfers, afkomstig uit Den Haag en Delft.