Voorafgaand aan elke les desinfecteert rij-instructeur Thom zijn voertuig. Foto: (WB)
Voorafgaand aan elke les desinfecteert rij-instructeur Thom zijn voertuig. Foto: (WB)

Westlandse ondernemers geven vorm aan 'het nieuwe normaal'

Westland - Kabinet-Rutte laat de teugels weer langzaam vieren. Een aantal coronamaatregelen zal de komende weken in fases worden afgebouwd. Zo zijn contactwerkers als kappers, pedicures, paramedici, schoonheidsspecialisten en rij-instructeurs sinds maandag weer aan de bak. Maar wel met de nodige aanpassingen; de anderhalvemetersamenleving is 'het nieuwe normaal'.

Rijschoolhouders mogen vanaf deze week weer de weg op met hun leerlingen. "Als opleidingsinstituut zijn wij erg blij dat we weer les mogen geven, maar dat vraagt uiteraard wel om een aangepast opleidingsbeleid", zegt Niels van den Berg van Don Opleidingen. "Achter de schermen hebben wij daarom de afgelopen weken hard gewerkt om onze opleidingslocatie en voertuigen helemaal klaar te maken voor de anderhalvemetersamenleving. Zo worden de lesvoertuigen voor en na elke rijles gedesinfecteerd en voordat de rijles begint, neemt de rij-instructeur de instructies en de hygiëneregels met de leerling door. Na de rijles laten we de auto volledig doortochten. Ook adviseren wij iedereen vooraf om ons aangepaste opleidingsbeleid op de website te lezen. Op die manier kunnen wij helemaal coronaproof opleiden."

Examens
Het CBR gaat ook de examens weer hervatten. Vanaf woensdag 13 mei kunnen kandidaten theorie-examen doen bij het CBR. Dit geldt voor alle categorieën. Vanaf 18 mei is CBR ook weer geopend voor praktijkexamens auto, motor verkeersdeelneming en auto met aanhangwagen, tussentijdse toetsen en rijtesten. Het examen zal er wel anders uitzien. "Tijdens de praktijkexamens zullen de student en de examinator mondkapjes dragen", aldus een CBR-woordvoerster. Bovendien mag de rij-instructeur niet mee tijdens het examen. Vanwege de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te perken, moest het CBR sinds 16 maart ruim 300.000 examens, rijtesten en cursussen annuleren.

Openen terrassen
Cafés en restaurants met een terras krijgen vanaf 1 juni - als de cijfers het toelaten - groen licht om weer mensen te ontvangen. De Jachthaven in Kwintsheul zal vanaf die datum direct weer geopend zijn. "Natuurlijk in gepaste mate en met de nodige aanpassingen", aldus eigenaar Wesley, die benadrukt dat er maximaal dertig personen tegelijk aanwezig mogen zijn en gasten alleen op reservering welkom zijn. "We zien ernaar uit om iedereen weer te zien!".
Ook bij Het Galjoen in 's-Gravenzande zijn ze blij met de versoepeling van de maatregelen: "Pfff wat een opluchting... we kunnen gaan aftellen tot de deur weer open mag.... We gaan 'puzzelen' hoe we dit verder mogen gaan invullen."
Eigenaren Jolanda en Reinier Boers denken aan een nieuwe menukaart, nieuwe openingstijden en nieuwe opstellingen. "Wat blijft is onze gezelligheid, onze service en onze kwaliteit!"
Ook de Westlandse strandtenten maken zich klaar om open te gaan. "Het mag bijna weer... Een kopje koffie op 't terras, een hapje eten of borrelen met uitzicht op zee!", valt op de Facebook-pagina te lezen van Beachclub Breez, gevestigd op het strand 'slag Beukel' in 's-Gravenzande. "Wij zijn super opgelucht en gaan nu hard aan de slag om voor onze gasten een fijne en veilige situatie te creëren! "
De stip aan de horizon biedt horeca-ondernemers perspectief, maar ze zitten nog wel vol vragen. Eén van de meest prangende vraag luidt: 'Krijgen we straks de ruimte, zodat we weer omzet kunnen draaien?'.
Op donderdag 7 mei hebben MKB Westland, Horeca Westland en de BIZ-voorzitters een videoconference gehad met wethouder Albert Abee. "In overleg met de wethouder is besloten dat er per centrum bezien wordt wat de mogelijkheden zijn voor het verruimen van de terrassen. Hierover volgt op korte termijn een overleg met vertegenwoordigers van de BIZ", aldus Shirley Schelkers, voorzitter van MKB Westland.