Joke van Wely brengt boeken weg. Foto: (PR)
Joke van Wely brengt boeken weg. Foto: (PR)

Bibliotheek Westland vanaf maandag 18 mei gefaseerd weer open

Westland - Openbare bibliotheken in Nederland mogen vanaf deze week weer geopend worden, zo maakte het kabinet woensdagavond 6 mei tijdens een persconferentie wereldkundig. Wel met een aantal restricties. Om een goede en verantwoorde dienstverlening te kunnen aanbieden, gaat Bibliotheek Westland vanaf maandag 18 mei open, om precies te zijn de vijf grote vestigingen. Tot 13 mei blijft de afhaalservice in werking.

Met ingang van 16 maart werden de bibliotheken tijdelijk gesloten vanwege COVID-19. Directe aanleiding vormden de maatregelen die het kabinet een dag eerder bekendmaakte. De afgelopen weken bood Bibliotheek Westland haar dienstverlening in een alternatieve vorm aan. "Via de Afhaalbieb, de Belbieb en de Bezorgbieb zijn meer dan 12.500 boeken uitgeleend aan meer dan 3300 leden", vertelt Louise van Arkel van Bibliotheek Westland trots. "Gelukkig mogen we onze reguliere dienstverlening weer in stapjes gaan uitbreiden. Vanaf maandag 18 mei gaan de vestigingen in Naaldwijk, Wateringen, 's-Gravenzande, Monster en De Lier weer open!"

Afhaalbieb
Tot die tijd is de afhaalservice een gewaardeerd initiatief waarmee Bibliotheek zorgt dat leden boeken kunnen blijven lenen. Dagelijks zetten de medewerkers vele tassen met aangevraagde boeken klaar in de hal van de bibliotheken in Naaldwijk, 's-Gravenzande en Wateringen. Voor wie behoort tot de kwetsbare doelgroep of niet in staat is naar de bibliotheek te komen, is er ook de mogelijkheid om boeken te laten bezorgen.
"Geweldig", vindt de 86-jarige mevrouw Van Dorp-van der Veeken de Afhaalbieb, waarvan ze de voorbije weken actief gebruik maakte. "Ik ben fanatisch geholpen!". Voorafgaand aan de coronacrisis was de Wateringse nog geen lid van de Bibliotheek. Zes jaar geleden verhuisde ze van Den Haag naar Westland, naar een seniorenwoning bij De Ark. Bij het woonzorgcentrum kwam ze vaak om grootletterboeken te lenen. "Toen het virus toesloeg, was dat niet meer mogelijk. 'Jeetje, wat saai', dacht ik bij mezelf. Het liefst lees ik fysieke boeken. Ik houd van een gezellige roman of een detective. Lekker luchtig en niet al te zwaar. Via een kennisje kreeg ik het telefoonnummer van de bibliotheek. Ik heb gebeld en daarna was de keuze om lid te worden snel gemaakt. De medewerkers zijn hartstikke aardig en stellen mooie boekenpakketten samen. Je hoort mij niet klagen hoor."
Op de fiets of lopend, de boeken haalt mevrouw Van Dorp-van der Veeken zelf af. "Ik ben gezond en dat is een groot goed."