Dukky Schreiber van Limoer Uitvaartbegeleiding in Wateringen. Tekst: (Rianne Dekker). Foto: (PR)
Dukky Schreiber van Limoer Uitvaartbegeleiding in Wateringen. Tekst: (Rianne Dekker). Foto: (PR)

Uitvaartbranche toont veerkracht in coronatijd

Wateringen - Het coronavirus heeft grote impact op hoe we afscheid nemen van overledenen. Aan uitvaartverzorgers de taak om uit te leggen wat er allemaal niet meer mag, en er toch een mooi afscheid van te maken.

Bij afscheid nemen en rouwen is fysieke nabijheid heel belangrijk. En juist dat is door de anderhalve meter afstand, social distancing en strenge maatregelen vaak onmogelijk. Dukky Schreiber van Limoer Uitvaartbegeleiding in Wateringen maakt ze zich zorgen. De onderneemster weet als geen ander hoe belangrijk een knuffel geven en een hand vasthouden is in de rouwverwerking. Toen zij in 2010 net een jaar bezig was met haar uitvaartonderneming overleed haar echtgenoot. "Ik heb de ervaring van rouw aan den lijve ondervonden. Hierdoor kun je mensen wel heel erg helpen en het motiveert je. Het doel van ons vak is immers om dicht bij de mensen te komen en hen een mooi afscheid te bezorgen. Ik ben daarom heel nieuwsgierig naar de ervaringen uit deze tijd. Of mensen zich afvragen: 'Heb ik nu iets gemist of niet?'."
Schreiber wijst er in deze zin op, dat een uitvaart in coronatijd ook juist iets kan toevoegen. "Doordat er maar dertig mensen aanwezig mogen zijn, is dit gezelschap heel selectief. Het zijn de mensen die dicht bij de overledene staan en dit geeft een heel intieme sfeer. Ook de schriftelijke condoleances kunnen bijdragen aan een fijne herinnering, omdat al deze persoonlijke woorden dierbare bewaarstukken worden."
Voor de uitvaartondernemer is de coronatijd niet alleen een uitdaging om ondanks de beperkingen een mooi afscheid te creƫren. Juist die beperkingen zijn al een uitdaging op zich om het werk naar behoren te kunnen blijven uitoefenen. Dukky: "In de beginfase van de crisis dacht ik weleens: 'Het lijkt wel of ik met een ander beroep bezig ben'. Er kwamen telkens weer nieuwe regels."
Ook regels om zichzelf te beschermen. "Als ik een overledene verzorg, ben ik gehuld in een schort met lange mouwen en dichte manchetten en draag handschoenen. We ontsmetten met alcohol van 70 procent of meer. De regel is dat als ik iemand verzorg, de familie daar niet bij is. Ik heb nog niet meegemaakt dat iemand de laatste zorg zelf wilde doen. Mocht dit aan de orde komen, moet daar middels beschermende kleding, alcohol en gepaste afstand zeker een mouw aan te passen zijn. Het kan heel belangrijk voor iemand zijn."
Volgens Schreiber is de eerste vraag in het proces of de overledene is gestorven aan corona en/of familieleden ziekteverschijnselen hebben. In dat geval kan ZOOM, een online video communicatie platform, uitkomst bieden bij het regelen op afstand van de plechtigheid. "Hiermee kun je via de telefoon veel laten zien aan de betrokkenen en voorbeelden van uitvaartkisten en rouwkaarten digitaal versturen."