Veilig reizen is van levensbelang. Tijdens de coronacrisis meer dan ooit. Foto: (PR)
Veilig reizen is van levensbelang. Tijdens de coronacrisis meer dan ooit. Foto: (PR)

Grote uitdagingen voor tuinbouwwerkgevers

Westland - Het zo goed mogelijk doorvoeren van de geldende coronamaatregelen en tegelijkertijd de vitale processen draaiende houden, plaatst werkgevers voor de nodige uitdagingen. Dat geldt zeker ook voor tuinders.

Afstand houden en hygiënevoorschriften naleven is in de tuinbouwsector uitermate complex. Het vergt extra inspanning, zoals bij het vervoer van arbeiders naar het werk. "Als de werkgever gezamenlijk vervoer aanbiedt, is het aan de werkgever om dit vervoer zo te organiseren dat het zo min mogelijk besmettingsrisico's met zich meebrengt en de richtlijnen van het RIVM worden gevolgd. In de praktijk betekent dit dat de 1,5 meter afstand ook voor het vervoer geldt", zei minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) afgelopen week in de beantwoording van vragen, die SP-kamerlid Jasper van Dijk stelde. "Werkgevers, uitzendbureaus, veiligheidsregio's en gemeenten zijn allemaal op zoek naar de juiste oplossingen, waardoor het werk in vitale sectoren waar veel arbeidsmigranten werken, op een gezonde en veilige manier doorgang kan vinden. We zijn in gesprek met sociale partners, gemeenten, provincies en andere betrokken partijen, om te kijken naar de praktische oplossingen die kunnen worden geboden om het gezamenlijk vervoer zo in te richten dat de kans op besmetting met het coronavirus zo klein mogelijk is."
De COVID-19-crisis zorgt voor werkgevers in de tuinbouw ook voor de nodige uitdagingen om aan de benodigde arbeiders te komen, zo blijkt uit een passage in een Kamerbrief van minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) die is vrijgegeven. "Voor de crisis werd veel werk gedaan door arbeidsmigranten van binnen de EU. Het is voor deze arbeiders niet altijd mogelijk om ongehinderd naar Nederland te komen en weer terug te reizen door de grote variatie aan maatregelen in de landen waar deze arbeidsmigranten doorheen reizen. De Europese Commissie heeft lidstaten opgeroepen om toegang te blijven verlenen aan werknemers die in andere lidstaten werkzaam zijn en monitort op dit moment hoe lidstaten hiermee omgaan. Nederland heeft al sinds het begin van de crisis dit punt op de Europese agenda gezet."
Ondanks deze ontwikkelingen slagen werkgevers in de tuinbouw volgens de minister er nog in om voldoende arbeid in te zetten. "Het vaak in de media gesuggereerde beeld van enorme tekorten aan arbeid in landbouw gaat op dit moment in Nederland niet op. Het is echter wel noodzakelijk dat werkgevers de arbeidsmigranten goede en veilige arbeidsvoorwaarden moeten blijven bieden om de benodigde arbeid vast te blijven houden. Recentelijk in de media getoonde uitwassen zijn uit den boze. Mijn collega van SZW heeft onlangs een brief naar de Kamer gestuurd over het opzetten van een aanjaagteam ter bescherming van arbeidsmigranten."