De bloemenexport daalde in maart met 26 procent ten opzichte van vorig jaar. Foto: (PR)
De bloemenexport daalde in maart met 26 procent ten opzichte van vorig jaar. Foto: (PR)

Ruim kwart minder bloemenexport in maart

Westland - In maart van dit jaar is de Nederlandse bloemen-, planten-, bollen- en bomenexport al behoorlijk ingezakt als gevolg van de coronacrisis. De waarde van de sierteeltexport kwam bijna een kwart lager uit dan in dezelfde maand vorig jaar, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De bloemenexport daalde zelfs met 26 procent.

Het meest kromp de uitvoer van sierteelt naar Italiƫ. De exportwaarde van de naar het land verscheepte sierteelt daalde met 61 procent. Ook de export naar de Verenigde Staten en Zwitserland (-33 procent) nam fors af. De waarde van de uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk, vorig jaar de tweede exportbestemming voor sierteelt, daalde met 13 procent het minst.
De export van sierteelt, waar bloemen, planten, bollen en boomkwekerijproducten onder vallen, vertegenwoordigde in 2019 een bedrag van 9,5 miljard euro en was daarmee de belangrijkste sector binnen de landbouwproducten. De exportwaarde zat in de eerste twee maanden van dit jaar nog in de lift.
In januari werd nog een toename van 10 procent geregistreerd, in februari was de toename al aanzienlijk lager met 3 procent in vergelijking met een jaar eerder.
De afname van de sierteeltexport in maart komt voor het grootste deel voor rekening van snijbloemen (-26 procent). De export van planten en boomkwekerijproducten nam in maart met 18 procent af, die van bloembollen en overige sierteelt met 25 procent.

Financiƫle steun
Ondernemers uit de sierteeltsector, maar ook ondernemers uit de voedingstuinbouw (gespecialiseerd in producten voor de horeca) en de fritesaardappelsector die (grote) schade oplopen door de coronacrisis kunnen zich sinds vorige week digitaal melden bij RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Minister Schouten heeft besloten om deze groep tegemoet te komen met aanvullende maatregelen. "Het is geen steunmaatregel met een gouden randje", aldus Sjaak van der Tak, voorzitter Glastuinbouw Nederland. "Dat hadden we ook niet verwacht. Het is een regeling met een zilveren randje die met de aantrekkende Europese afzetmarkt bedrijven mogelijk door deze moeilijke tijd heen helpt."
Van der Tak geeft aan zorgen te hebben over de zogenoemde 'koplopers in de sierteelt', die de afgelopen jaren grote investeringen hebben gedaan in verduurzaaming en kringlooplandbouw. "Samen met Royal FloraHolland en de banken willen wij kijken of we maatwerk kunnen leveren om deze bedrijven op de internationale markt vooruit te laten komen."
Vrijdag 8 mei organiseerde Glastuinbouw Nederland in samenwerking met Rabobank en Royal FloraHolland een webinar over de noodfondsregeling. Terugkijken? Dat kan via de website:
www.glastuinbouwnederland.nl/
coronacrisis/webinar-coronacrisis/