Burgemeester Arends legde 4 mei om 19.00 uur, slechts in klein gezelschap, een krans bij het monument in Naaldwijk. Foto: (WB)
Burgemeester Arends legde 4 mei om 19.00 uur, slechts in klein gezelschap, een krans bij het monument in Naaldwijk. Foto: (WB)

Burgemeester Bouke Arends: 'Vrijheid is een voorrecht'

Naaldwijk - 'Juist nu ervaren wij hoe gehecht we zijn aan vrijheid en hoe het gebrek daaraan knellend kan zijn'. Dat zei burgemeester Bouke Arends in zijn 4 mei-toespraak, die vanwege de geldende coronamaatregelen dit jaar was opgenomen en online te zien.

"75 jaar na het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog staan wij weer stil bij vrijheid en de betekenis hiervan. Dit keer noodgedwongen anders dan voorheen en anders dan gepland. Voor het eerst sinds het einde van de oorlog voelen wij wat het is om niet te kunnen gaan en staan waar we willen, niet ongedwongen bij elkaar te komen en vooral één te zijn in de strijd tegen een gemeenschappelijke vijand."
Ons verlangen naar vrijheid is volgens Arends nooit zo groot geweest als nu. "Wij realiseren ons eens temeer dat vrijheid een voorrecht is, een voorrecht waar we ons elke dag voor in moeten blijven zetten. Een voorrecht ook dat ons noodzaakt om waakzaam te blijven. En erop toe te blijven zien dat democratische verworvenheden nimmer teniet mogen worden gedaan, ongeacht de situatie die zich voordoet." De vergelijking van de huidige situatie en die van 75 jaar geleden is vanzelf te maken, aldus Arends. "Maar hoe ingrijpend de beperkingen van dit moment ook zijn, op geen enkele wijze zijn ze te vergelijken met de situatie in de jaren van de oorlog. Een situatie die het voorstellingsvermogen van alle naoorlogse generaties nog steeds te boven gaat."