Leren en ontwikkelen stopt nooit. (Foto: EvE)
Leren en ontwikkelen stopt nooit. (Foto: EvE) Foto:

"Stop nooit met leren"

Poeldijk - Nieuwe kennis en nieuwe ervaring opdoen is essentieel in het werkzame leven van vandaag de dag. Door bij te blijven verhoog je je waarde als werknemer, en andersom, door leren en ontwikkelen te faciliteren vergroot je als werkgever je aantrekkelijkheid.

Een goede carrière begint vaak bij een goede opleiding. Goed, dat hoeft niet altijd te betekenen 'hoog', het gaat er vooral om dat de opleiding aansluit bij jouw talenten en interesses. "Bij WePeople gaan we uiteraard met al onze (nieuwe) kandidaten in gesprek en dan komt opleiding en ervaring uitgebreid aan bod", aldus talentmanager Peter. "Wij zoeken vooral kandidaten van MBO niveau en hoger, hoewel er ook geregeld mensen binnenkomen die een lager opleidingsniveau hebben, maar bij wie hun werkervaring dat ruimschoots compenseert. Echter met een goede beginopleiding ben je er niet. Wij stellen ook altijd de vraag: wat wil je nog meer leren? Want eigenlijk is er geen werkomgeving te bedenken waar dat niet geldt." "Ieder bedrijf heeft immers zijn eigen, unieke procedures en werkwijze", verduidelijkt Intercedente Esmee. "Die moet je je om te beginnen eigen maken. En vaak zijn dat de dingen die je op school niet leert. Tijdens een opleiding leer je toch vooral een denkwijze, maar in het bedrijf leer je het toepassen in specifieke situaties."
"Daarom hebben veel bedrijven een interne opleiding", vervolgt Maaike. "Helemaal toegespitst op het bedrijfsproces." Sterker nog, voor veel medewerkers is juist de mogelijkheid je verder te ontwikkelen reden om bij een bepaald bedrijf aan de slag te willen. "Dat heet boeien en binden", legt Peter uit. "Trainingen, cursussen en opleidingen, intern of extern, zijn prima middelen om echt te investeren in je medewerkers. Bij ons hebben we bijvoorbeeld regelmatig ontwikkelgesprekken, waarbij juist die vraag centraal staat: hoe wil je je ontwikkelen?" "Het voordeel is dat je er niet alleen betere medewerkers door krijgt, maar ook blijere", vindt Maaike. WePeople biedt zelf geen cursussen of trainingen aan bij haar klanten, maar assisteert indien nodig wel "vooral bij praktische vaardigheden, bijvoorbeeld als een medewerker een VCA of heftruckcertificaat nodig heeft." "Kijk naar de behoefte van je medewerkers", benadrukt Peter. "En praat er niet alleen over, maar onderneem ook actie. Goede en gemotiveerde medewerkers zijn je belangrijkste bedrijfskapitaal."
Wensen bespreekbaar maken, dat geldt ook voor de medewerkers zelf. "Als je niet helemaal lekker meer in je werk zit, kan een opleiding of cursus heel effectief zijn om dat gevoel te doorbreken", weet Fayka. "Als je het idee hebt dat je meer kunt of wilt dan wat je nu doet, vraag dan of je een cursus of opleiding kunt volgen." Als je op zoek bent naar iets anders hoef je niet altijd naar buiten te kijken, willen de professionals van WePeople maar benadrukken. "Het gras is echt niet altijd groener aan de overkant. In tal van bedrijven zijn interne vacatures beschikbaar, waar je misschien nog helemaal niet aan gedacht hebt. Dus als je twijfels of problemen hebt in je huidige job, maak het dan bespreekbaar. Ook als je misschien al jaren ervaring hebt. Je bent nooit te oud om te leren."