De herdenking vond plaats op de plek waar de familie Levie woonde. Foto: Foto-OK.nl
De herdenking vond plaats op de plek waar de familie Levie woonde. Foto: Foto-OK.nl Foto: Foto-OK.nl

Kaarsenwake en herdenking 'Huis van Levie'

Spijkenisse – Maandagavond 4 mei, werd op de Voorstraat 14a, ter hoogte van het huis van de in de oorlog weggevoerde Joodse familie Levie, een kaarsenwake gehouden.

Eerder op de dag was door burgemeester Van Oosten voor het huis en de daar in de straat liggende 'Stolpersteine' een krans gelegd ter nagedachtenis aan de vijf leden van het gedeporteerde en omgekomen gezin.

Familie Levie
Salomon (Sallie) Levie (50) was slager en paardenhandelaar en had in dit pand, destijds Voorstraat 220, een slagerij en woning. Het gezin bestond verder uit zijn vrouw Mina Levie-Monas (56), zoon Charles Bertus (15), dochter Ellie Max (10), inwonende tante Adriana (Jaantje) de Vries (78) en de herdershond Max. Het gezin maakte in velerlei opzichten deel uit van de Spijkenisser samenleving. Zoon Charles was trompetspeler bij de fanfare 'Oefening Baart Kunst' en Sallie was, samen met zijn vrouw Mina, lid van het plaatselijke zangkoor. De kinderen volgden onderwijs op de lokale openbare school.

Alle namen
De kaarsenwake was ter nagedachtenis aan alle 45 Nederlandse Joden welke tijdens de bezetting (1940-1945) zijn weggevoerd uit Voorne-Putten. Geen van hen zijn teruggekeerd, allen vonden de dood. Bij de bijeenkomst werden alle 45 namen en leeftijden van deze slachtoffers opgenoemd. Ook werden gedichten voorgedragen, een Joods lied gezongen, klonk het taptoe-signaal en waren er stiltemomenten.

Project 'Huis van Levie'
Op initiatief van de Vereniging Historisch Spijkenisse, Herbert Westland, Henk den Haan (gids Orgelzolder Breepleinkerk R'dam) en Joop van der Hor, zijn zeer recent de twee ramen en de toegangsdeur van het huis aan de Voorstraat 14a voorzien van een collage, bestaande uit een aantal bijzondere historische foto's waaronder die van de gedeporteerde familie Levie. Het project 'Huis van Levie' wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Nissewaard.

Collages
De collages met foto's en uitleg over wat er op 28 oktober 1942 op die plek gebeurd is, zal nog geruime tijd voor iedereen te zien zijn. Geprobeerd wordt om door middel van sponsoring het pand op te knappen.

Herdershond Max
Ook wordt, als hiervoor voldoende middelen worden gevonden, een bronzen beeld gemaakt van Max, de herdershond van de familie Levie die achterbleef toen zijn baasjes werden weggevoerd. De bedoeling is dat het beeld voor het huis komt te staan.

Meer foto's van de kaarsenwake zijn te vinden op www.grootnissewaard.nl