Schillen en resten van groenten, fruit en aardappelen horen thuis in de gft container
Schillen en resten van groenten, fruit en aardappelen horen thuis in de gft container

Groente-, fruit- en tuinafval

Een groot deel van ons afval bestaat uit groente- fruit- en tuinafval (gft). Gft staat voor groente-, fruit- en tuinafval.

Dit afval ontstaat tijdens het koken of tijdens het werken in de tuin. In de keuken zijn dit de schillen en resten van groenten, fruit en aardappelen. En in de tuin gaat het om onkruid, bladeren en takken. Wist u dat alle etensresten, koffiedik en -filters en klein snoeiafval ook in de gft-bak mogen? Het is goed om gft te scheiden, want gft-afval kan worden hergebruikt en krijgt op deze manier een "tweede leven". Dit hoort in de gft-bak:

– Etensresten (ook schillen, botjes en graten) – Gras, stro, zaagsel en bladeren – Kamerplanten (zonder kluit) – Koffiedik en -filters – Resten van groenten en fruit – Snijbloemen en klein snoeiafval – Kattenbakkorrels MET milieukeur – Biologisch afbreekbare plastic zakjes Hergebruiken Van gft kan bijvoorbeeld groene stroom mee worden opgewekt, ook wel bio-energie. Dit wordt gedaan door verbranding, vergisting of vergassen. Energie uit biomassa is zelfs verantwoordelijk voor ruim 50% van alle groene energie. Het overige deel van het afval wordt gecomposteerd. Van gft kan hoogwaardige compost worden gemaakt wat goed is voor de land- en tuinbouw. Bovendien is het maken van compost goedkoper dan het verbranden van gft bij het restafval. Het is dus zonde en duur om groente-, fruit en tuinafval te verbranden, gooi daarom etensresten en snoeiafval in de gft-bak!

Kiemplantlogo Tegenwoordig wordt er steeds vaker biologisch afbreekbaar plastic gebruikt. Zo bestaan er bijvoorbeeld speciale vuilniszakken voor de gft-bak. Op al het plastic dat in de gft-bak mag staat het kiemplantlogo. Dit plastic is composteerbaar en mag bij het gft-afval. De productie van deze plastics bespaart grondstoffen en energie en beperkt dus het broeikaseffect.

Handige tips voor uw gft-bak
1. Gebruik een klein keukenbakje om alle etensresten in te gooien. Dit keukenbakje kan dagelijks geleegd worden in de gft-bak.
2. Plaats de gft-bak niet in de volle zon om maden overlast te voorkomen. De gft-bak kan schoongemaakt worden met water en eventueel soda of groene zeep. Gebruik geen middelen zoals chloor, deze verstoren het composteerproces.
3. Een krantenpagina onderin de gft-bak zorgt ervoor dat er niks blijft plakken. Een beetje papier bij het gft is niet erg.
4. Gooi het afval zo droog mogelijk in de gft-bak. Lukt dit niet? Gebruik dan een composteerbaar zakje (biozakje).
5. Ook in de winter bij vorst kan een biozakje gebruikt worden. Hiermee wordt voorkomen dat het gft aan de container vast vriest.
6. Kattenbakkorrels, grond en zand horen niet in de gft-bak.
7. Kijk in de scheidingswijzer in de Reinis app of het afval in de gft-bak hoort.