Bomen spelen een belangrijke rol in Ria's leven. Foto: Foto-OK.nl
Bomen spelen een belangrijke rol in Ria's leven. Foto: Foto-OK.nl Foto-Ok.nl / Rene Bakker

Ria Berkhout koninklijk onderscheiden

Spijkenisse - Bomen speelden en spelen nog steeds een belangrijke rol in het leven van Ria Berkhout. Zo was ze van 2007 tot 2016 actief bij de Bomenridders en heeft ze zich enorm ingezet voor het behoud van de bomen die moesten wijken voor de fastfoodrestaurants. Daarnaast heeft ze zich ingezet voor het behoud van de bomen die gekapt moesten worden op de Winston Churchillaan.

Een boom planten die altijd kon blijven staan leek Ria een mooi idee. Om die reden startte zij in '91 in Spijkenisse het project 'Plant een boom voor dochter of zoon'. Inwoners konden een boom kopen bij de geboorte van hun kind of kleinkind. De eerste 45 bomen werden geplant in het Hartelpark. Ria ging met de gemeente in gesprek over een vervolgproject. Dit resulteerde in de aanleg van het 'Klein Bewonersbos' in het gebied bij de Korte Schenkeldijk/Papendijk (naast Schenkel en Maaswijk).

Tijdens een bezoek aan het arboretum in Assen ontstond bij Ria het idee om dit ook in Spijkenisse aan te leggen. Het project lag een tijdje stil omdat gezocht moest worden naar een geschikte locatie, maar uiteindelijk is het er toch van gekomen en de eerste bomen werden in 2018 aangeplant door bewoners met een buitenlandse afkomst. Zij hadden zich vooraf aangemeld om naar Ria's idee een boom te planten die in hun land van herkomst voorkomt.

Behalve bomen, kunnen ook kinderen rekenen op Ria's aandacht. Zo is ze al sinds 1995 hulpouder op de Jan Campert schoon en hield ze zich bezig met het opknappen van de raamschilderingen en het opzetten van pluslessen, technieklessen en schooltuinen. Ook hielp ze kinderen met een taalachterstand.

Ria was één van de oprichters van de bewonersorganisatie Noord en heeft een aantal jaren in het bestuur gezeten. Ze was o.a. betrokken bij het aanvragen van de Robbie, de speeltuin en de skatebaan aan de Frans Halsstraat en organiseerde er verschillende activiteiten. Ook was Ria bestuurslid van de Milieugroep Spijkenisse die later overging in Milieudefensie Nissewaard. Een van haar taken was het mede jureren bij de verkiezing van de mooiste tuin van Spijkenisse. Na de opheffing van Milieudefensie is Ria actief geworden binnen de Coöperatie Voorne-Putten Energie. Ze is regelmatig aanwezig bij evenementen in de regio om de bewoners van Voorne Putten voor te lichten over verduurzaming van hun woning en overlegt regelmatig met de gemeente over de locaties van windmolens en zonnepanelen. Ook houdt ze zich bezig met het ontwikkelen van de website, folders en andere ideeën om de bewoners te informeren.

Voor haar inzet voor bovenstaande zaken, maar ook andere maatschappelijke acties is Ria benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.