V.l.n.r. Ton, zijn vrouw Diana,  Sri Soedarsono en president Prof.Dr.BJ Habibie.
V.l.n.r. Ton, zijn vrouw Diana, Sri Soedarsono en president Prof.Dr.BJ Habibie. Privéfoto

Koninklijke onderscheiding voor dialysetechnicus

Spijkenisse - Ton Donkersloot is kortgeleden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

De 80-jarige dialysetechnicus heeft zich sinds 1988 zeer intensief ingezet voor het introduceren en bereikbaar maken van dialyse voor terminale nierpatiënten in Indonesië, Suriname, Polen, Marokko, Roemenië, Armenië en Libië.

Nieuwe dialysevorm
Donkersloot was van 1970 tot en met 2002 dialysetechnicus/instrumentmaker bij het St. Clara Ziekenhuis Rotterdam. Daar heeft hij baanbrekende invloed gehad bij het opzetten van dialysebehandelingen in het Clara ziekenhuis. Samen met dr. Twiss ontwikkelde hij de eerste hemofiltratieapparatuur in Nederland met machines van eigen ontwerp. Door convectiedrukverschil toe te voegen aan het dialyseproces met grote negatieve druk konden vanaf toen specifieke vloeistoffen aan het bloed via een membraaan ontrokken worden. Dit was een enorme vooruitgang in de dialysekwalitiet. Een nieuwe dialysevorm die in Rotterdam werd geïntroduceerd.

Dialysezorg
Van 1987 tot 2002 was Ton Donkersloot bij Stichting Nederland-Batam vrijwilliger in de dialysezorg. Hij zamelde ruim 2000 dialysemachines in bij Nederlandse en Belgische ziekenhuizen, om deze om te zetten voor de dialysezorg in Polen, Marokko, Armenië, Libië, Suriname en Indonesië. Hierdoor kunnen duizenden patiënten met terminaal nierfalen doorgaan met hun leven en gezin. Alleen al in Indonesië, het geboorteland van Ton, wist hij meer dan 1200 dialysemachines een plek te geven. In Nederland verzamelde hij tevens waterzuiveringsinstallaties om die ter plaatse in Bandung aan te leggen. Dit eerste dialyseproject voor Indonesië was een geweldig succes. Patienten die ten dode waren opgeschreven wegens hun terminale nierfalen konden gewoon in het gezin blijven meedraaien zodat hun kinderen naar school konden blijven gaan omdat de partner voor het inkomen kon blijven zorgen. Dr. Rudy Roesli, een Indonesische nefroloog die zijn opleiding volgde in Groningen, was verantwoordelijk voor de medische kant van het project. Mevr. Sri Soedarsono, zuster van ex-president Habibie, zorgde voor de gebouwen en faciliteiten terwijl Jan van den Berg, arts, zorg droeg voor de transporten naar Indonesië via de door hem opgerichtte stichtingen Nederland-Batam en Child Support Indonesia.

Child Support Indonesia
Sinds 2002 is Ton Donkersloot vrijwillig Coördinator dialysezorg bij Stichting Child Support Indonesia. Hij ondersteunde het transport en de samenwerking op de dialyseprojecten in Indonesië. In Bandung is in 1988 met zijn onmisbare medewerking een nierdialyse centrum tot stand gekomen. Hij wordt zeer gerespecteerd en gewaardeerd in het dialysecentrum. Bij de opening van een nieuwe vleugel van het nier ziekenhuis RSKG in Bandung is zijn naam vermeld op een plaquette. De dialyse faciliteit is inmiddels uitgegroeid tot een dialysecentrum met 100 dialyses machines die 24/7 ter beschikking staan voor patiënten met nierfalen. Op het eiland Batam zijn ook nog 48 machines in bedrijf gesteld. De centra zijn mede opgezet door de ex-president Habibie en zijn zuster Sri Soedarsono, met het doel om de dialysezorg ook voor de minderbedeelden bereikbaar te maken. De centra vallen onder de verantwoordelijkheid van een Indonesische stichting zonder winstoogmerk.

Opleiding technici
Ton heeft vele technici opgeleid en getraind om zelfstandig de machines te onderhouden en te repareren. De technici kwamen hiervoor zelfs vanuit het buitenland naar Nederland en Duitsland om deze kennis op te doen.Inmiddels heeft het centrum in Indonesië zelfs een officiële opleidingsbevoegdheid voor technici, artsen en verpleegkundigen. Naast dit centrum zijn tientallen ziekenhuizen en satellietcentra opgezet en ingericht met de technische hulp en adviezen van Ton Donkersloot en hij is nog altijd nauw betrokken bij de projecten. Daarnaast biedt hij sinds 1980 biedt hij bij ouderen hand- en spandiensten aan of reparaties aan het huis of aan huishoudelijke apparatuur.