Clientondersteuners hebben nog steeds actief contact met hun cliënten
Clientondersteuners hebben nog steeds actief contact met hun cliënten

Cliëntondersteuning van MEE in coronatijd

In deze coronacrisis krijgt iedereen te maken met nieuwe uitdagingen, zoals social distance, quarantaine en omgaan met coronastress.

Onafhankelijk clientondersteuners van MEE beseffen dat mensen met en zonder beperking te maken krijgen met nieuwe beproevingen of grote zorgen. Ze doen hun best om op afstand de cliënten te blijven ondersteunen. Dit vraagt creativiteit en doorzettingsvermogen.

Bereikbaar en beschikbaar
Ondanks dat er vanwege de RIVM- maatregelen, geen huis- of kantoorbezoeken mogelijk zijn, hebben clientondersteuners actief contact met hun cliënten. Zij blijven zich telefonisch en digitaal inzetten om de juiste weg te wijzen, in lastige situaties advies te geven of een vinger aan de pols te houden.

Het gebruik van digitale communicatiemiddelen heeft noodgedwongen een vlucht genomen. Wat blijkt: Voor een aantal cliënten blijkt beeldbellen een fijne manier van contact. In een enkel geval is face-to-face contact toch noodzakelijk, bijv. als er sprake is van ernstig nadeel voor cliënten. Het Servicebureau van MEE is alle dagen van 09.00 tot 17.00 uur bereikbaar, T. 0181 33 35 07, E. servicebureau@meeplus.nl.

Veel vragen door corona
Cliëntondersteuners maken zich zorgen, omdat mensen de hulp en ondersteuning missen die zij normaal krijgen, coronamaatregelen zijn tol eisen en angsten toenemen. De cliëntondersteuners van MEE bieden een luisterend oor en denken mee, zoals: Nu mijn kind niet naar de dagbesteding gaat, lopen ruzies thuis op. Nu ik mijn vader in het verpleeghuis niet kan bezoeken, voel ik mijzelf schuldig.

Mijn partner met NAH kan ons kind niet ondersteunen en het is zwaar om alles alleen te doen. Ik ben bang dat mijn broer doodgaat, hij is al zo zwak. Wie kan er in de buurt een boodschap doen? De school voor speciaal onderwijs van mijn dochter is dicht, hoe moet ik haar nu bezighouden? Een cliëntondersteuner vertelt: "Het wegvallen van de normale structuur heeft voor sommigen een enorme impact. Daarom is er juist meer telefonisch contact met cliënten. We kijken op afstand wat wij kunnen betekenen."
Bemiddelen en samenwerken
Cliëntondersteuners bemiddelen regelmatig tussen zorgaanbieders en cliënten, bij wie thuiszorg is gestopt. Zij zien veel druk bij mantelzorgers. Bij MEE zijn ook consulenten Mantelzorg- en Vrijwilligersondersteuning werkzaam, die hier extra oog voor hebben en weten hoe vervangende zorg ingezet kan worden. De gemeente, netwerkpartners, wijk- en jeugdteams werken intensief samen om mensen te ondersteunen Een cliëntondersteuner beaamt: "Wat me opvalt in deze tijd is, hoe belangrijk het is om er voor elkaar te zijn en hoe flexibel iedereen is. Ook cliënten zelf zijn creatief in het vinden van oplossingen of zetten zich in om anderen te helpen. De coronacrisis is verschrikkelijk, maar brengt gek genoeg ook positieve dingen met zich mee".