'De heropening had geen moment later moeten komen.'
'De heropening had geen moment later moeten komen.'

Kleine zaak grote veranderingen

Hellevoetsluis - Veel kleinere ondernemers hebben de afgelopen hun deuren moeten sluiten als zij onder de richtlijnen van het RIVM voor contact beroepen vallen.

Door Wendy de Wit

In deze groep vind je onder andere nagelstylisten, kappers, rij instructeurs, acupuncturist tatoeëerders en beroepen zoals de bedrijfsarts terug. Karin Burggraaf(25 jaar)acht jaar lang hart en ziel gestoken in haar kapsalon in de Vesting van Hellevoetsluis. En met het tijdelijke verbod op haar beroep vielen al haar afspraken in een klap weg. Het is inmiddels weken geleden dat het RIVM haar maatregelen samen met de overheid oplegde en Karin verbood nog langer haar zaak open te houden. Noodgedwongen sloot zij haar deuren. Groot Hellevoet sprak haar toen kort en de zorgen en onzekerheid waren op dat moment groot.

Wat heeft Karin in de tussentijd gedaan?
"Ik heb geprobeerd klanten te blijven helpen met diensten. Ik ben een ondernemer, en ik heb zo veel werk in mijn zaak gestoken, ik maakte me zorgen over de stagiaire die ik bij me had werken. Zij zit in haar examenjaar en we konden niet meer verder. Als ik haar in dienst zou willen nemen weet ik eigenlijk niet of dat nu nog wel verstandig is. Ook financieel maakte ik me zorgen, zo veel afspraken kwamen te vervallen en je raakt toch een deel van je inkomsten kwijt die je de rest van het jaar niet meer terug kan verdienen. Ik heb gebruik gemaakt van de financiële steun. Na een aantal weken kreeg ik deze gelukkig. Ook heb ik mezelf moeten ontwikkelen door steeds een ander plan van aanpak te verzinnen. Ik ben onder andere een wenkbrauw kit waarmee mijn klanten thuis aan de slag konden gaan ontwikkelen en ook uitgroei setjes voor haren gaan klaarmaken om langs te brengen. Verder heb ik de zaak verbouwd, een nieuw uiterlijk gegeven. En in orde gemaakt voor het moment dat ik weer open zou kunnen. Daardoor is het nu mogelijk direct te reageren op de verandering in de regels. Ik kan nu met een gerust hart weer open. Ik heb mijn klanten gemist. Je ziet elkaar vaak op regelmatige basis en ik vond het pittig ineens alleen te zijn."

Rollercoaster
"Ik heb de afgelopen weken echt als een rollercoaster ervaren. De ene dag dacht ik hoe gaat dit goed komen? En dan vond ik de ondernemer in mij terug die zei: ‘We gaan er knallen tegenaan, kom op!’ Nu het voorbij is denk ik, ik ga weer knallen! Op het moment dat mijn zaak dicht moest had ik net een grote som geld geïnvesteerd om permanente make up aan te kunnen gaan bieden. Dat geld kreeg ik niet terug dus heb ik daar toch nog in geïnvesteerd. Ik merk dat een hoop bruiden hun eigen bruiloft hebben verplaatst of af hebben gezegd. De impact van het virus en de maatregelen is enorm. Het had niet langer moeten duren want dat ik weer aan de slag kon, komt net op tijd. Anders was ik misschien alsnog alles kwijt. Dat doet wat met je, als ondernemer en ook als mens denk je hoe komen we hier uit?"

Nu iedereen weer kan komen hou ik me uiteraard aan de standaard 1,5 meter afstand. Ik heb daar ruimte voor gecreëerd in mijn zaak. Ook de deurklinken, stoelen, de kapstok, het wordt allemaal na elke klant schoongemaakt. Alles is van leer dus goed schoon te houden. Ik gebruik 70% alcohol en gebruik mondkapjes, handschoenen, papieren bekertjes als de klanten iets willen drinken. En ik maak aparte afspraken waarbij niemand anders in de zaak is. Wat zeker door klanten met gezondheidsproblemen erg waarderen. Ik heb zelf door al het handen wassen bijna geen handen en nagels meer over", lacht Karin. Maar dan wat serieuzer "Ik hoop dat iedereen zich met elkaar aan de afspraken blijft houden. Dan kunnen we open blijven." En als er een tweede Coronagolf komt? "Ik heb geen idee. Het ligt er erg aan hoe lang je dan weer dicht moet, en of er nog een keer financiële steun is. Schulden liggen dan snel op de loer. Maar ik ben ondernemer daar heb ik voor gekozen dus ik zal er zelf altijd iets op proberen te verzinnen. Met vastberadenheid in haar stem zegt Karin "Ik vecht me eruit. Ik heb mijn zaak niet met zoveel inzet opgebouwd om het zomaar op te geven."