Bevolkingsonderzoek weer opgestart

De drie bevolkingsonderzoeken naar kanker worden weer opgestart. De bevolkingsonderzoeken waren tijdelijk stopgezet als gevolg van de uitbraak van COVID-19. Voor het bevolkingsonderzoek darmkanker ontvangen cliënten vanaf deze week weer uitnodigingen. Vervolgens start medio juni - bij voldoende beschikbare persoonlijke beschermingsmiddelen - het bevolkingsonderzoek borstkanker weer op en begin juli het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Dat schrijft staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) aan de Tweede Kamer. "De bevolkingsonderzoeken zijn een ontzettend belangrijk onderdeel van onze preventieve gezondheidszorg. Heel veel mensen kunnen door mee te doen aan die onderzoeken al in een vroeg stadium van hun ziekte geholpen worden, zodat kans op genezing groter is. Door de corona uitbraak was een tijdelijke pauze onvermijdelijk. Met vereende krachten gaan alle betrokkenen nu weer aan de slag om goed op te starten op een manier die veilig is voor cliënten en medewerkers."

Opstarten in fases
Het opstarten van de bevolkingsonderzoeken gebeurt gefaseerd. Belangrijke aandachtspunten daarbij zijn het goed aansluiten op de beschikbare capaciteit in de zorg voor vervolgonderzoek en de beschikbaarheid van voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen om verantwoord te kunnen screenen. Het Centrum voor bevolkingsonderzoek van het RIVM (CvB) maakt op basis hiervan afspraken met alle betrokkenen. Daarbij wordt het uitgangspunt gehanteerd dat de drie bevolkingsonderzoeken zo snel mogelijk weer worden aangeboden en dat waar mogelijk achterstanden worden ingelopen.


Telefoonlijn voor ouders

Ouders kunnen sinds kort met al hun opvoedvragen terecht bij een nieuwe landelijke telefoonlijn. De Coaches van het Kindercoachgilde geven gratis advies aan ouders en opvoeders. "Ook nu de scholen weer opengaan, is er behoefte aan een luisterend oor. Vanuit onze beroepsvereniging hebben wij het initiatief genomen om met kinder- en opvoederscoaches tijd en aandacht te geven aan ouders die stoom af willen blazen, te sparren of gewoon even te praten", zo verklaart initiatiefnemer Jeanette van Kuik. "De corona-maatregelen tegen het Covid 19 virus hebben gezinnen in uitzonderlijke situaties gebracht. Veel ouders werken thuis, anderen werken in vitale beroepen en de druk met alle gezinsleden in huis kan hoog zijn. Daarom kan een deskundig luisterend oor verlichting brengen. In gezinnen waar relaties al niet lekker liepen, kunnen de scheuren dieper worden. Via www.kindercoachgilde.nl/voor-ouders zijn coaches telefonisch bereikbaar in heel Nederland en ook een paar in België. Achter de coaches staat een team van mentoren. De kindercoach in de regio Voorne Putten is Janneke la Lau van Kindercoaching De Regenboog.