Boer Hoogendoorn had zijn schaapjes snel weer op het droge.
Boer Hoogendoorn had zijn schaapjes snel weer op het droge.

Stoere brandweermannen en boer redden lammetje

Oudenhoorn - De SIV rukte vandaag uit om een lammetje te redden dat in een duiker was gekropen. Het jonge beestje van schapenboer Hoogendoorn, die zijn schapen laat grazen op de Struytse Zeedijk, was op onverklaarbare wijze in de buis terechtgekomen en wist er zelf niet meer uit te komen.

De brandweer plaatste een kratje in de buis en spoot daar vervolgens water tegenaan zodat het diertje naar voren werd geduwd. Eenmaal uit de buis liep het regelrecht en luid mekkerend naar zijn moeder. Onze fotograaf stond overigens nietsvermoedend met de nodige risico's te fotograferen met een paar koeien en een stier vlak achter hem die hem nauwlettend en argwanend in de gaten hielden. Nadat het lammetje eenmaal was gered en weer tevreden bij zijn moeder kon drinken, liep er prompt een schaap in de sloot. Met enige kunst en vliegwerk wist de boer het schaap weer op het droge te krijgen.

Schapen komen wel vaker in de problemen waardoor ze in de sloot terechtkomen. Soms worden ze opgejaagd door een loslopende hond en rennen ze daardoor in de sloot. Een nat schaap op het droge krijgen is nog een hele klus, want een Texelaar weegt gemiddeld zo'n 75 kilo. En als ze nat zijn komt daar zelfs nog een kilootje of wat bij door het water op zijn vacht. Overigens zorgt het wolvet op zijn huid ervoor dat het water snel van de vacht afglijdt.