Het college van burgemeester en wethouders leggen bloemen en kransen bij twee oorlogsmonumenten in Hellevoetsluis.
Het college van burgemeester en wethouders leggen bloemen en kransen bij twee oorlogsmonumenten in Hellevoetsluis.

Dodenherdenking 2020 zonder publiek maakt veel indruk

Hellevoetsluis - Vrijheid moeten we koesteren; het is niet vanzelfsprekend. De impact van het niet kunnen doen en laten wat we willen merken wij allemaal, nu 75 jaar na de oorlog, door het coronavirus wat de wereld in zijn greep houdt.

Maar dit is niet vergelijken met de verschrikkingen die Nederland 75 jaar geleden heeft overwonnen. De verhalen over deze periode mogen dan ook nooit verloren gaan. De lege Dam in Amsterdam op 4 mei tijdens de kranslegging, de speeches en twee minuten stilte voor hen die voor ons hebben gestreden maakten veel indruk. We voelen altijd verbondenheid tijdens de jaarlijkse Nationale Dodenherdenking om hen die zijn omgekomen in oorlogsituaties en bij vredesoperaties te herdenken en te eren, maar dit jaar was alles anders... stil en nog indrukwekkender.

Koning Willem-Alexander vertelt in zijn speech: "In deze uitzonderlijke maanden hebben we allemaal een deel van onze vrijheid moeten opgeven. Sinds de oorlog heeft ons land niet meer zo'n dergelijke situatie gekend. Nu maken we zelf een keuze voor onze gezondheid, toen werd de keuze voor ons gemaakt door een bezetter met een ideologie zonder genade die miljoenen mensen de dood injoeg. De oorlog zit nog steeds in ons. We moeten dit niet uitwissen, niet goed praten, niet wegkijken, niet normaal maken wat niet normaal is en onze vrije democratische rechtstaat koesteren en verdedigen. Want alleen die biedt ons bescherming tegen willekeur en waanzin."

Ook in onze gemeente was de Dodenherdenking sober, zonder publiek. Er werden door het college van burgemeester en wethouders bloemen en kransen gelegd bij de oorlogsmonumenten in Oudenhoorn en Nieuwenhoorn.
"Op 4 en 5 mei staan we samen stil bij 75 jaar vrijheid. We herdenken het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. Op 4 mei herdenken wij, ook in Hellevoetsluis, de burgers en militairen die in Nederland of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord in oorlogssituaties en bij vredesmissies, sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Op 5 mei vieren we dat we sindsdien weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan de nieuwe generaties" aldus burgemeester Junius.

Op onze nieuwssite www.groothellevoet.nl kunt u de video met de speech van burgemeester Milène Junius zien.

Het college van burgemeester en wethouders leggen bloemen en kransen bij twee oorlogsmonumenten in Hellevoetsluis.